Pages: [1]   Go Down
  Reply  |  Print  
Author Topic: Hoe lang kan je eten in de vriezer bewaren en hoe vaak moet je ontdooien?  (Read 3085 times)
vrieskist
Guest
« on: 13-08-2007, 11:33:06 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Net gekocht brood?
Klaargemaakte soep en bruine bonen in tupperware bak?
kip/vis nog bereid?
Gesneden prei?

Eten bederft niet in vriezer, maar kan je die dingen zonder zorgen eten na bijvoorbeeld 3 maanden?

Kan je volstaan met één keer per jaar je koelkast ontdooien of moet het vaker?




Logged
..
Guest
« Reply #1 on: 13-08-2007, 11:46:01 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Hier vindt u richtlijnen voor de houdbaarheid van geopende producten en producten zonder houdbaarheidsdatum. U kunt de Bewaarwijzer ook bestellen op een handige geplastificeerde kaart.





 


product in de koelkast (4-7 ºC)
 in de diepvries (-18 ºC)
 
vlees en kip
     
rauw rundvlees
 2 dagen
 6-12 maanden
 
rauw varkensvlees
 2 dagen
 4 maanden
 
rauwe kip
 2 dagen
 9 maanden
 
rauw gehakt, hamburgers, slavink (gemalen vlees)
 1 dag
 2-3 maanden
 
gebakken en gebraden vlees
 3-4 dagen
 3 maanden
 
overgebleven vlees van de barbecue
 niet bewaren!
 -
 
     
vleeswaren
     
cervelaatworst, bacon, ontbijtspek, rookvlees (gezouten vleeswaren)
 1 week
 1-3 maanden
 
boterhamworst, Gelderse worst, gekookte worst, gebraden gehakt, leverkaas, (smeer)leverworst (gekookte vleeswaren)
 4 dagen
 3 maanden
 
ham, casselerrib, kipfilet
 4 dagen
 3 maanden
 
fricandeau, rosbief
 2 dagen
 3 maanden
 
filet américain
 eten op dag van aankoop
 -
 
     
vis
     
rauwe kabeljauw, schol, tonijn (magere vis)
 1-2 dagen
 6 maanden
 
rauwe zalm, makreel (vette vis)
 1-2 dagen
 3 maanden
 
gerookte zalm, gerookte makreel, gerookte paling
 2 dagen
 3 maanden
 
zoute haring
 1-2 dagen
 3 maanden
 
lekkerbek, kibbeling (gebakken vis)
 2 dagen
 3 maanden
 
garnalen
 1 dag
 3 maanden
 
rauwe mosselen
 1 dag
 -
 
gekookte mosselen
 1-2 dagen
 3 maanden
 
     
zuivel
     
melk, chocolademelk
 3 dagen
 -
 
karnemelk, drinkyoghurt
 4 dagen
 -
 
yoghurt, kwark
 4 dagen
 -
 
vla
 3 dagen
 -
 
slagroom
 3 dagen
 -
 
     
boter, kaas en eieren
     
boter
 1-2 weken
 1-2 maanden
 
margarine
 4 weken
 1-2 maanden
 
halvarine
 4 weken
 -
 
stuk jonge of jong-belegen kaas
 7 dagen
 2-4 maanden
 
stuk belegen of oude kaas
 14 dagen
 2-4 maanden
 
plakken kaas
 3 dagen
 -
 
geraspte kaas
 3 dagen
 -
 
zachte kaas (brie, camembert)
 4 dagen
 3 maanden
 
smeerkaas
 1 week
 -
 
rauwe, ongekookte eieren
 4 weken
 -
 
gekookt ei
 1 week
 -
 
     
groenten
     
gesneden groenten
 1 dag
 3 maanden, eerst blancheren
 
andijvie, spinazie (bladgroenten)
 2 dagen
 12 maanden, eerst blancheren
 
sperziebonen, wortelen, broccoli
 3-5 dagen
 12 maanden, eerst blancheren
 
witlof, bloemkool
 7-10 dagen
 12 maanden, eerst blancheren
 
aubergines, courgettes, paprika, winterwortel
 5-7 dagen, buiten de koelkast, koel en donker bewaren
 12 maanden, eerst blancheren
 
komkommer, tomaten
 1-2 weken, buiten de koelkast, koel en donker bewaren
 -

 

sla                 2 dagen     -



babyvoeding
     
moedermelk
 3 dagen


  6 maanden
 
flesvoeding
 8 uur (bij 4ºC)
 -
 
zelfgemaakt fruithapje
 1 dag
 8 maanden
 
zelfgemaakt groentehapje
 1 dag
 8 maanden
 
     
overig
     
vruchtensap of frisdrank met vruchtensap 3-4 dagen 
producten uit blik
 2 dagen, overdoen in bewaarbakje
 3 maanden, overdoen in bewaarbakje
 
producten uit glazen pot
 2 dagen
 3 maanden, overdoen in bewaarbakje
 
fritessaus, mayonaise, cocktailsaus, knoflooksaus
 3 maanden
 -
 
tomatenketchup, curry, barbecuesaus
 9 maanden
 -
 
olijven, augurken, zilveruitjes
 1 maand
 -
 
huzarensalade, eiersalade
 1 dag
 -
 
kant-en-klaarmaaltijden
 2 dagen
 3 maanden
 
bereide soep
 2 dagen
 3 maanden
 
slagroomgebak, gebak met slagroom
 1 dag
 1 maand
 
appelgebak, vlaai zonder slagroom
 3 dagen
 3 maanden
 


N.B. Ontdooi vlees in de koelkast!
Logged
vrieskist
Guest
« Reply #2 on: 13-08-2007, 11:50:25 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Dank je wel ... kiss
Logged
mamjo
Global Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 49735



« Reply #3 on: 13-08-2007, 11:52:45 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Hoelang je het kan bewaren hangt van de temperatuur af. Bij een echte diepvriezer waar de temperatuur lager dan -18 graden is, kan je het eten maanden bewaren. Bij de vrieslades van een gewone koelkast, kan je het voedsel vaak maar een weekje bewaren.

Als je vriezer schoon is, hoef je die niet perse te ontdooien.
Logged
..
Guest
« Reply #4 on: 13-08-2007, 11:55:12 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Dank je wel ... kiss

de dagen zijn in de ijskast en de maanden en weken in de vriezer.
Logged
vrieskist
Guest
« Reply #5 on: 13-08-2007, 12:19:18 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Als je vriezer schoon is, hoef je die niet perse te ontdooien.

Het blijft wel schoon,alles is verpakt, maar soms is er te veel ijs in de laden.
Logged
(RaySocialisatie)
Guest
« Reply #6 on: 13-08-2007, 12:29:34 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Sommige mensen gaan ervan uit dat ze jarenlang ingevroren kunnen worden en daarna weer kakelvers tot leven worden gewekt. Gezien de houdbaarheids datum van vlees in mijn vriezer ga ik daar niet van uit.
Logged
Blackman
Guest
« Reply #7 on: 13-08-2007, 12:31:24 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Net gekocht brood?
Klaargemaakte soep en bruine bonen in tupperware bak?
kip/vis nog bereid?
Gesneden prei?

Eten bederft niet in vriezer, maar kan je die dingen zonder zorgen eten na bijvoorbeeld 3 maanden?

Kan je volstaan met één keer per jaar je koelkast ontdooien of moet het vaker?

Hangt ook af van de bereidingsdatum  en bereidingswijze van de producten  en de temperatuur van de vriezer rerspectievelijk koelkast.





Logged
op ’t scherpst v.d snede
Guest
« Reply #8 on: 16-08-2007, 05:05:12 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Hoe lang is 'n topic buiten de vriezer bewaarbaar?
Logged
paloma
Guest
« Reply #9 on: 16-08-2007, 09:11:37 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Ik heb begrepen dat je bijna alles kan invriezen. Producten die yoghurt, room en melk bevatten moet je niet invriezen.
(met uitzondering van yoghurtijs natuurlijk)

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Reply  |  Print  
 
Jump to: