de echt torie. mis hem wel!!!

(1/1)

fan:
12 juni 2005

Familie Papa Tauwtjie diep geschokt


Paramaribo - De welbekende dancehallartiest Johan Edurad Tauwslager, beter bekend onder de artiestennaam ‘Papa Tauwtjie’, is donderdagavond door een jongere broer beschoten en op weg naar het ziekenhuis overleden. Volgens een zus die het incident van dichtbij heeft meegemaakt, is hij het slachtoffer geworden van een broedertwist.

Foto: Johan Eduard Tauwslager

Donderdagmorgen ontstond er een woordenwisseling tussen de zus en haar jongere broer, die haar te lijf wilde gaan. Het werd de zus teveel en zij riep de hulp van de politie van Geyersvlijt in. Kort na haar telefoontje kwam de politie opdagen en sprak de jongere broer aan, die zich aan de overzijde van de straat in een kamp bevond. Daarna vertrokken de agenten. Volgens de zus heeft de politie niet gehandeld en haar broer achtergelaten zonder enige waarschuwing.

Die ging vervolgens weg en kwam in de middaguren terug. Hij ging weer tekeer tegen de zus en bedreigde haar nu met een mes. De zus werd bang en voelde zich met de dood bedreigd. Ze belde weer naar de politie, maar die kwam evenwel niet opdagen. Ze heeft van 15.30 uur tot 17.30 uur geprobeerd om politiehulp te krijgen, maar tevergeefs. Daarom riep ze de hulp in van haar twee oudere broers, Papa Tauwtjie en broer M. De broers probeerden partijen tot rust te brengen, hetgeen in eerste instantie leek te lukken, maar gaandeweg ontstond er een heftige woordenwisseling tussen de drie broers, die uitliep op het begin van een vechtpartij tussen Papa Tauwtjie en zijn jongere broer.

De oudere broer M., die een buitengewoon agent is, kwam ertussen en probeerde met waarschuwingsschoten uit zijn dienstwapen zijn broers tot rust te brengen. Hij kwam echter te vallen en toen pakte de jongste het dienstwapen. H. pakte het dienstwapen en bedreigde zijn oudere broers ermee. ‘Ef’ un mek’wan stap m’e sutu ’, riep hij en toen de oudste werkelijk een stap maakte, werd direct op hem en Papa Tauwtjie geschoten. Papa Tauwtjie werd geraakt aan zijn dij. Beiden werden toen naar het ziekenhuis vervoerd, maar helaas overleed de artiest onderweg. Volgens de zus heeft het broertje met het wapen de benen genomen en is nog steeds voortvluchtig. De politie van Geyersvlijt heeft de zaak in onderzoek. (DS/Ivan Summerville)

Paramaribo - Johan Touwslager (Papa Touwtjie) werd geboren op 25 januari 1970 en stierf op 9 juni 2005 aan een schotwond. Bij het veertigjarig bestaan van de Ware Tijd in 1997 kreeg rapper Touwslager de trotyi grani, een award voor een trendsetter.
Hij was de eerste sranantongo rapper van Suriname in 1991 en is tot nu toe onovertroffen in zijn zuivere, diepe sranan-gebruik. Jullie praten sranantongo zei hij daar eens over, maar ik praat nengre. Zijn eerste interview met een krant stond in de Ware tijd van februari 1992.

Hij had toen 6 hits op de radio waaronder ‘Mi no wan go na Santo Boma’. Hij is de jongste zoon uit een gezin van 16 kinderen en was de enige die altijd garant stond voor problemen.

Papa Tie, de wan fut’ datra, zoals hij ook werd genoemd, heeft gerapt over hoop voor een nieuwe tijd waarin de verschillende groepen in Suriname samenwerken; bewogen liederen over armoede, over herstelbetalingen vanwege vijfhonderd jaar Afrikaanse holocaust en beroving van het zwarte volk, liefde voor Jah en Rastafari. Vuurspuwende raps over corrupte, schietgrage politie en politici, liederen vol liefde en respect voor alle vrouwen en zijn moeder in het bijzonder, boasting-songs over zijn onovertroffen kwaliteit als rapper. Papa Touwtjie was de opvolger van Lieve Hugo in reality songs waarin ook liederen met ‘ondrofeni’, levenslessen uit bittere ervaringen, worden gebracht. Touwtjie heeft zeker 10 CD’s en 40 life bandjes gemaakt, een lied rappte hij nooit hetzelfde, rappen was een voortdurend creatief proces bij hem en hij deed het de halve dag. In zijn hoogtijdagen begin ‘90 werd elk nummer van zijn minstens 10 tracks tellende cd een hit en werd hij bijna elke dag van de week gecontracteerd voor shows over heel Suriname, dus stad, district en binnenland.

Een dieptepunt van Touwtjies leven was het schot dat op hem gevuurd werd door de eigenaar van een zaak op Blauwgrond waar hij al voor de elfde keer inbrak. Touwtjie de dief verloor zijn been en tijdens de gevangenschap daarna ontwikkelde hij zich tot de meest creatieve (en groffe) rapper.

Hij hoefde trouwens zijn been niet te verliezen, maar eerst liet de Politie Geyersvlijt hem vele uren geboeid op de grond van het bureau liggen en zijn familie in het ongewisse. De dokter van het Academisch Ziekenhuis liet de kogel er gewoon in zitten tot de familie het hoge operatie- bedrag bijeen had na 36 uur. Het onderbeen was al zodanig door gangreen aangetast dat het geamputeerd moest worden. Papa Touwtjie bleef altijd een enfant terrible en om de haverklap brachten zijn provocerende en ophitsende woorden tegen de politie hem in aanvaring met de zonen van Hermandad. Showorganisatoren waren gewaarschuwd, vanaf de urenlange stopzetting van het Marwinafestival in 1998, waarbij Touwtjie een bepaalde agent uitdaagde in een rap op het podium. Zijn altijd opborrelende agressie daargelaten was Papa Touwtjie geliefd bij het volk en de meeste artiesten en het publiek bewonderden zijn keiharde rijmende woordenstroom. Van elke CD waren er gevleugelde gezegden en odo’s die gelijk in zwang kwamen in de gemeenschap zoals ‘swarman’ of ‘legwana’ (bolletjesslikkers).

In de rubriek Winied in de Ware Tijd kon neef dan verschillende keren nieuwe uitdrukkingen uit de maatschappelijk bewogen en politieke songs van Touwtjie citeren. Elke nieuwe Touwtjie cd was groot nieuws op radiostations waar niet al zijn songs in de ban werden gedaan, in Teenie West en CD recensie van de Ware Tijd.

Wat de marrons betreft bekoelde de liefde aanzienlijk met de rap ‘No Tyar’en Kon’ van 2002, een uitdagende provocerende boasting song, waarin Touwtjie als gewoonlijk vuurspuwend en arrogant, een jonge keurige Aucaanse rapper op hatelijke en zeer vermakelijke wijze te grazen neemt en daarbij 25 regels in het Aucaans en Saramaccaans rapt. Hij zegt in dat nummer dat zijn roots van Commewijne komen, maar als je hem vroeg naar zijn ‘prenasi’ zei hij altijd ‘Mi na fu her’ Sranan’. Opvallend is ook dat Touwtjie aan het begin van dat lied in het sranan rapt: Ik ben de beste rapper geweest, alsof hij al gestorven is. Touwslager maakte zeker 12 CD’s en 40 life bandjes, een lied rapte hij nooit hetzelfde, rappen was een voortdurend creatief proces bij hem en hij deed het de halve dag. Op het nummer daarna zingt hij over de herstelbetalingen in een bluesachtig nummer, voor het eerst was hij daar te horen met een kwaliteitsbegeleiding van een piano en bongo.

Het was te verwachten dat Touwtjie aan een kogel zou sterven, hij wist het en had altijd lijfwachten die vooruit gingen als hij ergens in publiek moest verschijnen.

Soms maakte hij entrée met gevolg, een schare opvallend geklede kennissen, wat deed denken aan de hoogtijdagen van bokser Mohamed Ali in de VS. Ook in Nederland was Touwtjie razend populair en double trouble. De zwaar getroffen familie Touwslager was bij het ter perse gaan niet bereikt, het geboortejaar kan mogelijk onjuist zijn en de datum van dodewake en ter aarde bestelling is nog niet bekend. In het programma Poku Boskopu van Radio Boskopu Paramaribo wordt maandag vanaf 11.15 tijd gewijd aan Touwtjie middels zijn muziek en interviews met bekenden van hem. De Ware Tijd condoleert de nabestaanden en de Surinaamse showbizz met dit smartelijk verlies. (dWT/Elvira Rijsdijk)Me too!:
Mis hem ook nog steeds,bij het horen v sommige nummers v hem,denk ik weer aan d leuke tijden die ik had jaren gelee in Sur. met mijn vriendinnen en toenmalige lover. Bersaba!!

toffe:
mooi mang om te lezen

Navigation

[0] Message Index

Reply