Pages: [1] 2 3 4 5 6 ... 10   Go Down
  Reply  |  Print  
Author Topic: het zwijn, de wilde honden en de krokodil in de gruwelen der natuur  (Read 61717 times)
ToriMod
Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 10496« on: 11-11-2013, 03:12:21 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Zet Elton John’s ‘Circle of Life’ maar even aan om deze amateurversie van zo-wreed-is-de-natuur te verwerken. We zijn inmiddels wel wat gewend met die fraaie natuurdocu’s van de BBC en National Geographic. Maar als je de rauwe, ongepolijste versie dan ziet is het toch even wat anders.
Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Zoiets zal de krokodil in dit stuk gedacht hebben. Opeens verschijnt-ie angstaanjagend dicht bij het wrattenzwijn in de buurt. Met een ogenschijnlijk sadistisch geduld houdt hij zich op bij het beest, dat zich gevangen weet tussen het reptiel en een horde hongerige wilde honden.

Dat wordt een wisse dood, weet het zwijn. Zo werkt de voedselketen, circle of life, hakuna matata etcetera enzovoort. Zie dan maar eens te kiezen! Enfin, net als het wrattenzwijn zijn besluit heeft genomen en aanstalten maakt, wordt er kordaat ingegrepen.

<a href="http://www.youtube.com/v/EmlMY4nhLpk" target="_blank">http://www.youtube.com/v/EmlMY4nhLpk</a>
Logged
ToriMod
Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 10496« Reply #1 on: 31-12-2013, 21:07:04 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Haaien twitteren waar ze zwemmenIn Australië is er een Twitter-account geopend voor haaien. De autoriteiten willen hiermee zwemmers en surfers waarschuwen voor mogelijk gevaar. Wanneer de haaien zich binnen een straal van een kilometer van het strand bevinden, gaat er automatisch een tweet de wereld in.

Wetenschappers hebben in samenwerking met Surf Life Saving Western Australia (SLSWA) ruim 320 haaien die de laatste jaren nabij de kust werden gespot, voorzien van een zendertje. Er gaat een alarm af wanneer ze in de buurt komen van het strand, en daarna volgt meteen een tweet. Het bericht bevat ook informatie over de grootte van de haai.

Volgens Chris Peck van SLSWA werk deze berichtgeving over haaien veel efficiënter dan de traditionele manier via radio of televisie. 'Nu krijgen de mensen meteen de informatie en kunnen ze op hun hoede zijn', zegt hij. 'Bij radio en televisie krijg je het nieuws meestal pas nadat het gevaar al is geweken.'

De informatie van de zenders zal door de Australische overheid ook worden gebruikt om meer informatie over haaien te vergaren.

http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3568289/2013/12/27/Haaien-twitteren-waar-ze-zwemmen.dhtml
Logged
Wild Berry
Guest
« Reply #2 on: 04-01-2014, 23:33:56 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Meer dan 300 gevaarlijke Australische haaien zitten nu op Twitter De Australische westkust heeft last van gevaarlijke haaien: de afgelopen twee jaar werden zes mensen door haaien gedood. De lokale regering wil de gevaarlijke haaien gaan doden, maar wellicht is er een betere oplossing: meer dan 300 haaien zitten nu op Twitter en laten weten waar ze zijn.
Onderzoekers hebben in opdracht van de Australische regering bij 338 grote haaien (witte haaien, walvishaaien en tijgerhaaien) zendertjes geplaatst die de locatie van de haai bijhouden. Als een haai binnen een kilometer van de kust komt, wordt er een melding verzonden naar een computer die vervolgens op het Twitter-account van Surf Life Saving Australia een tweet plaatst met daarin de grootte, soort en locatie van de haai.

De afgelopen dagen zond Surf Life Saving Australia onder meer deze berichten uit:

SLSWA Surf Life Saving WA
Fisheries advise: tagged Tiger shark detected at Leighton receiver at 09:23:00 PM on 4-Jan-2014
7 uur geleden

Twitter avatar
SLSWA Surf Life Saving WA
Fisheries advise report of 2m shark unknown sp. 50 m offshore Longreach Bay Rottnest. Sighted 1050, reported 1115.
Logged
wildeevenzeggen
Guest
« Reply #3 on: 16-01-2014, 14:24:17 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Logged
ToriMod
Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 10496« Reply #4 on: 17-01-2014, 05:13:37 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

De 27-jarige Shaun Harrington is blij dat hij zijn avontuurtje 'extreem kooiduiken' kan navertellen. Een haai van 2,5 meter opende de aanval toen de Australiër in het water lag. Zijn tweelingbroer filmde hoe Shaun bijna werd gegrepen.

Drie kilometer uit de Australische oostkust besloot Shaun in het bijzijn van zijn tweelingbroer Dean en wat vrienden een sprong in het diepe te wagen voor een zwemsessie met haaien. Shaun koos ervoor de bekende duikkooi in te ruilen voor een vogelkooi, vandaar de term 'extreem kooiduiken'.

'Ik dacht dat ik er gewoon in kon springen en een paar foto's kon nemen, maar die haai werd ineens gek', vertelt Harrington aan de Australische Channel 9. 'Hij kwam recht op me af'.

Harrington zag de vogelkooi als enige verdedigingsmiddel. Toen hij de haai zag naderen, gooide hij de kooi op het dier. De Australische waaghals is inmiddels genezen van het 'extreem kooiduiken'. 'Het is waarschijnlijk een van de domste dingen die ik ooit heb gedaan'.

Zijn tweelingbroer legde alles vast op camera en plaatste de video op Youtube. Het filmpje is inmiddels een internethit en is sinds dinsdag al bijna 900.000 keer bekeken.

<a href="http://www.youtube.com/v/6pA5-WhsAfI" target="_blank">http://www.youtube.com/v/6pA5-WhsAfI</a>

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3578548/2014/01/16/Waaghals-ontsnapt-op-het-nippertje-aan-haaienaanval.dhtml
Logged
Fluffie
Guest
« Reply #5 on: 17-01-2014, 16:17:06 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Parkieten kunnen meer dan alleen vliegen. Ze kunnen ook acteren als de beste. En ze zijn goed in het verpesten van snelheidscontroles op drukke snelwegen. De parkiet op onderstaande foto besloot onlangs lekker voor het beeld van de camera te gaan zitten, terwijl deze was neergezet om de snelheid van voertuigen te meten.Het vogeltje was waarschijnlijk de weg kwijt en belandde op de drukke M6-snelweg bij Staffordshire, meldt Daily Mail. Pragati Baddhan, een woordvoerder van Highways Agency, zegt: “We denken dat dit kleine knaapje ons probeerde te tweeten.” Da’s prima gelukt.
Logged
Updatenews
MamJoraan
***
Offline Offline

Posts: 201


« Reply #6 on: 18-01-2014, 14:31:08 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

 Een recordaantal van 250 dolfijnen, waaronder een zeer zeldzame albino, is deze week ingesloten in de beruchte baai van de Japanse plaats Taiji. Dat heeft walvisbeschermingsorganisatie Sea Shepherd gemeld.

'Bij ons weten is nog nooit zo'n groot aantal dolfijnen in één keer opgesloten', aldus Geert Vons, directeur van Sea Shepherd Nederland. Hij denkt dat de dolfijnen inmiddels dood zijn. De dolfijnen zijn in de nacht van donderdag op vrijdag samengedreven en meestal duurt het daarna niet lang voordat vissers ze doden.

Ieder jaar drijven vissers dolfijnen samen in de baai bij Taiji. De meeste worden gedood voor het vlees. Sommige dolfijnen worden levend doorverkocht aan bijvoorbeeld dolfinaria. Een team van Sea Shepherd houdt de jachtpraktijken in de gaten.

Over de bloederige dolfijnenslacht bij Taiji is de documentaire The Cove gemaakt, die wereldwijd opschudding veroorzaakte. Jaarlijks doden Japanse vissers in totaal duizenden dolfijnen.
Logged
Updatenews
MamJoraan
***
Offline Offline

Posts: 201


« Reply #7 on: 20-01-2014, 23:16:32 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Sublieme surffoto's van slachtoffer haaienaanval
Als 17-jarige verloor Mike Coots voor de kust van Hawaï een been tijdens een haaienaanval. Maar die tragedie heeft zijn liefde voor de oceaan ... en voor haaien niet bekoeld. Dat blijkt uit het verbod op de verkoop van haaienvinnen dat hij afdwong in Hawaï en de inspirerende foto's die de jongeman zowat dagelijks op zijn Instagramaccount post.
Logged
Updatenews
MamJoraan
***
Offline Offline

Posts: 201


« Reply #8 on: 20-01-2014, 23:23:08 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Vogels delen camera en maken schitterende beelden
Een camera, verstopt in een namaak-ei ligt midden tussen een kolonie pinguïns. Een zeearend pikt het ei op, vliegt weg en is daarmee de eerste vogel die een pinguïnkolonie vanuit de lucht in beeld brengt.

Maar dan glipt het ei uit zijn klauwen. Het belandt weer tussen de pinguïns, maar niet voor lang. Ditmaal gaan enkele gieren ermee aan de haal. Maar ook zij verliezen het ei weer. Nu is het weer de beurt aan de pinguïngs.

Bovenstaande opmerkelijke beelden zijn afkomstig van John Downer Productions, een bedrijf dat gespecialieersd is in natuurfilms. De BBC zendt op 11 februari de aflevering uit, waarin dit fragment te zien is.
<a href="http://www.youtube.com/v/IdR-WlciBlo&amp;feature=player_embedded" target="_blank">http://www.youtube.com/v/IdR-WlciBlo&amp;feature=player_embedded</a>
Logged
ToriMod
Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 10496« Reply #9 on: 22-01-2014, 02:38:53 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote


Een met een zogenoemde 'drum line' of 'haaienboei' gevangen haai op het strand in Australië


Een omstreden plan om haaien te vangen en af te maken aan de westkust van Australië heeft groen licht gekregen van de federale regering. Ze hoopt daarmee de veiligheid voor zwemmers en watersporters te vergroten.

Bij acht populaire stranden in West Australië mogen beroepsvissers vanaf vandaag tot 30 april jacht maken op haaien. Dat doen ze door middel van 72 boeien met daaraan twee touwen. Eentje is verankerd in de zeebodem, de andere bevat een grote vishaak met aas.

Witte-, Tijger- en Stierhaai
Deze zogenoemde 'drum lines' zijn het meest effectief voor het vangen van de drie gevaarlijkste haaiensoorten: de witte - of mensenhaai, de  tijgerhaai en  de stierhaai.

De 'haaienboeien' worden 24 uur per dag in de gaten gehouden. Alle gevangen haaien kleiner dan drie meter moeten weer worden vrijgelaten. De witte haai mag gevangen worden maar blijft een beschermde diersoort en mag daarom niet afgemaakt worden in open zee, zo besliste de Australische regering.

'Imminente bedreiging'
Haaien vormen een 'imminente bedreiging' voor de openbare veiligheid en economie (toerisme) in West Australië, erkent milieuminister Greg Hunt in een brief aan de premier van de deelstaat. Alleen daarom wordt volgens hem nu afgeweken van de nationale milieuwetgeving. 

Aanleiding voor het tijdelijk toestaan van de jacht op haaien zijn zes dodelijke aanvallen in de afgelopen twee jaar. Het risico op zulke aanvallen neemt toe, zegt Hunt. Desondanks waarschuwt hij zwemmers dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun veiligheid in het water. 'Het is een algemeen aanvaard en wenselijk onderdeel van het leven in Australië dat elke persoon en ieder gezin het risico inziet van zwemmen, surfen en varen in open zee.'

Eigen verantwoordelijkheid
De regering kan dat algehele risico volgens hem niet wegnemen. 'Ieder moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn eigen waterveiligheid. Doen we dat niet dan vergroten we de kans op ongelukken en drama's.'

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3581258/2014/01/21/Haaien-Australie-nu-zelf-prooi.dhtml
Logged
Podoloog
Guest
« Reply #10 on: 22-01-2014, 09:05:28 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Sublieme surffoto's van slachtoffer haaienaanval


Mooie foto's vreemd dat zijn enkel geen kogelgewricht heeft zodat hij hem plat op die surfplank kan zetten
Logged
ToriMod
Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 10496« Reply #11 on: 27-01-2014, 23:02:25 - GMT-1 »
Reply with quoteQuoteZo'n 90 winderige melkkoeien hebben in Duitsland een explosie veroorzaakt. Het dak van hun stal raakte beschadigd en een van de koeien liep lichte brandwonden op door een steekvlam.

Het methaangas uit de koeien had zich in hoge concentraties opgebouwd in de melkveehouderij in Rasdorf, in de oostelijke deelstaat Hessen. De boel vatte waarschijnlijk vlam door statische elektriciteit van een massagemachine in de stal.


http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3584783/2014/01/27/Explosie-door-winderige-koeien-in-Duitsland.dhtml
Logged
ToriMod
Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 10496« Reply #12 on: 28-01-2014, 09:52:30 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

<a href="http://www.youtube.com/v/Lpt5sCShYfo" target="_blank">http://www.youtube.com/v/Lpt5sCShYfo</a>

De Nieuw-Zeelander Will Gerard had onlangs een meevaller toen hij aan het zwemmen was. Hij dacht te zijn gestuit op dolfijnen en vroeg zijn familie aan de kant of ze zijn onderwatercamera even wilden aangeven. Tot zijn verrassing bleek hij tussen de orka's verzeild te zijn geraakt.

Het voorval had plaats in de Marlborough Sounds, bij de noordpunt van het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland. In The Marlborough Express zegt Gerard dat hij wel vaker dolfijnen filmt die rondom zijn boot spelen als hij aan het vissen is. 'Ik had altijd al eens met ze willen zwemmen. Toen ik de rugvinnen zag en me realiseerde dat het orka's waren, raakte ik meteen zo opgewonden dat ik geen tijd had om bang te worden en het water uit te gaan.'

'Kans van mijn leven'
Het algemene advies luidt orka's in het water zo veel mogelijk met rust te laten. 'Ik weet dat je eigenlijk niet met ze mag zwemmen', aldus Gerard, 'maar het ging allemaal zo snel, en ik wist dat dit de kans van mijn leven was.'

Tussen de orka's zwom ook een jong. Gerard denkt dat een mannetjesorka even op hem afkwam 'om te controleren of de kust veilig was'.

http://www.ad.nl/ad/nl/5596/Planet/article/detail/3585038/2014/01/28/Toevalstreffer-zoeken-naar-dolfijnen-eindigen-met-orka-s.dhtml
Logged
ToriMod
Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 10496« Reply #13 on: 28-01-2014, 23:51:29 - GMT-1 »
Reply with quoteQuoteIn Dierenpark Amersfoort is voor het eerst een flappentak geboren. Een flappentak is een Australische soort wandelende tak. Flappentakken zijn in het wild erg nuttig, want ze maken gaatjes in bladeren zodat jonge plantjes op de grond voldoende zonlicht krijgen.

De beestjes, die ook wel Australische doorntakken heten, legden al veel eieren in de Amersfoortse dierentuin, maar die kwamen steeds niet uit. Nadat een dierverzorgster een warmtelamp in hun verblijf had geplaatst, was er dinsdag eindelijk een jonge flappentak. De dierentuin hoopt nu op meer jongen.

Een volwassen flappentak is ongeveer 15 centimeter lang. De beesten leggen ongeveer 2 eieren per dag, die pas na minstens een halfjaar uitkomen. De dieren worden gemiddeld anderhalf jaar oud.

http://www.ad.nl/ad/nl/5596/Planet/article/detail/3585362/2014/01/28/Flappentak-geboren-in-Dierenpark-Amersfoort.dhtml
Logged
ToriMod
Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 10496« Reply #14 on: 30-01-2014, 03:13:36 - GMT-1 »
Reply with quoteQuoteHet gaat weer beter met de vleermuizen in Europa. Hun aantallen zijn tussen 1993 en 2011 met 40 procent toegenomen, na een jarenlange daling. Dat blijkt uit een studie van het Europees Milieuagentschap (EEA), een onderzoeksgroep van de Europese Unie.

In de tweede helft van de 20ste eeuw kreeg het vliegende zoogdiertje flink te lijden van intensivering van de landbouw, ontbossing en de vernietiging van zijn slaapplaatsen, waardoor hele kolonies werden uitgeroeid. Ook bezweken veel vleermuizen aan het giftige dieldrin, een in 2004 verboden middel om hout voor woningbouw insectenwerend te maken.

Blijvende bescherming nodig
Intussen lijkt het erop dat nationale beschermingsprogramma's en Europese wetgeving hun vruchten hebben afgeworpen. 'Maar laten we niet te vroeg juichen', zegt dierecoloog Jasja Dekker, die namens de Zoogdiervereniging aan het onderzoek heeft meegeschreven. Volgens hem zijn de vleermuizenpopulaties nog altijd kleiner dan ze waren voor de Tweede Wereldoorlog, toen de daling inzette, dus hun leefgebieden hebben blijvende bescherming nodig.

'Maar we zijn op de goede weg. We moeten volhouden en naar de lange termijn blijven kijken', aldus Dekker.

Het onderzoek werd gedaan in negen Europese landen, waaronder Nederland, en beslaat 16 van de 45 voorkomende vleermuissoorten. Dekker hoopt het onderzoek in de toekomst te kunnen uitbreiden met meer landen en meer tellingen. 'Nu is alleen in de winter geteld, maar hopelijk kunnen we ook in de zomer gaan tellen, bijvoorbeeld in grotten in het Middellandse Zeegebied', zegt Dekker.

http://www.ad.nl/ad/nl/5596/Planet/article/detail/3586173/2014/01/30/De-vleermuis-krabbelt-op.dhtml
Logged
Pages: [1] 2 3 4 5 6 ... 10   Go Up
  Reply  |  Print  
 
Jump to: