Pages: [1]   Go Down
  Reply  |  Print  
Author Topic: Threema vs Telegram. De nieuwe Whatsapp alternatieven met meer privacy  (Read 2818 times)
Big Brother
Guest
« on: 22-02-2014, 14:20:10 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Threema
De Nederlandse App Store wordt momenteel overheerst door twee berichten apps die uit het niets komen. Niet alleen Telegram Messenger prijkt op nummer één in de App Store, ook Threema doet dat. In de lijst met betaalde apps. De applicatie van 1,79 euro om berichten mee te versturen spint dus garen bij de WhatsApp-overname door Facebook. Threema legt net als Telegram zwaar de nadruk op privacy. We leggen uit wat er zo veilig aan is en hoe de app zich verhoudt tot Telegram.

 In tegenstelling tot Telegram Messenger dat geen duidelijk verdienmodel heeft, kan het verdienmodel bij Threema niet duidelijker: de applicatie kost 1,79 euro om te downloaden. Voor dat geld haal je heel wat (ogenschijnlijke) veiligheid naar je iPhone of Android

Wat Threema doet voor veiligheid
Threema is van Zwitserse makelij en heeft alle servers voor de berichten ook in dat land staan. Net als wachtwoorden-app SecureSafe claimt de applicatie beveiliging die zich laat vergelijken met die van een bank. Daar word je in de app al snel mee bekendgemaakt. Voordat je je aanmeldt, wrijf je een paar seconden met je vinger op een vierkant vlak om je eigen unieke encryptie aan te maken. Je versleutelt je berichten dus echt zelf. Threema zet hoog in op je privacy:


"In tegenstelling tot andere populaire berichten apps (inclusief degene die claimen encryptie van berichten te gebruiken), hebben zelfs wij als de serverbeheerder geen mogelijkheid om je berichten te lezen. We hebben geen kennis van je persoonlijke encryptie. Informatie over verzender en ontvanger worden met een extra laag beveiligd om meekijken te voorkomen."

Berichten, afbeeldingen, video’s en locaties worden vanaf jouw toestel versleuteld verstuurd naar de ontvanger en bij aankomst meteen op de servers van Threema verwijderd. Komen ze niet meteen aan, dan wordt een bericht 7 dagen vastgehouden. Een stuk korter dan WhatsApp, die berichten bijvoorbeeld 30 dagen vasthoudt op de server. Telegram laat niks los over de lengte waarmee niet verstuurde berichten op de server blijven staan.

Privacy in de praktijk
Nadat je zelf je encryptie hebt gemaakt, geef je een telefoonnummer in voor een inlogcode van de app. Dat is het laatste wat de applicatie met je telefoonnummer doet. Daarna wordt hij namelijk weer ontkoppeld van de applicatie en kan je zelf vrijwillig je telefoonnummer en/ of je e-mailadres toevoegen aan de app om gevonden te worden door andere gebruikers. Doe je dat niet, dan kunnen anderen je niet vinden via jouw nummer of mailadres in hun contactenlijst.

Je hoeft geen gebruik te maken van je contactenlijst op de iPhone om andere gebruikers te vinden, maar hebt ook twee alternatieven. Zo kan je iemand aan zijn of haar unieke Threema-code toevoegen of kan je iemands unieke QR-code scannen met je eigen telefoon. Dat vindt de app de veiligste manier: zo weet de app immers dat je de ander al in het echt kent. De veiligheid van de persoon wordt in het overzicht van contacten aangeduid met bolletjes. Drie groene voor de scan-manier, één rood bolletje als iemand anders tegen je begint te chatten zonder dat diegene in je adresboek staat en twee voor iemand in je adresboek. Het is een indicatie voor jezelf en beperkt de chatmogelijkheden niet.

Zelf de controle houden
De instellingen vind je in het laatste tabblad van de app en daarin tref je genoeg knoppen om zelf de controle te houden over de app. Je kan het synchroniseren van contacten met je adresboek in- of uitschakelen, personen uitsluiten en onbekende personen blokkeren. Daarnaast bepaal je of anderen het kunnen zien als je typt of een bericht hebt gelezen. Als klap op de vuurpijl kan je een wachtwoordcode op de app zetten en stel je in wanneer die actief is. Meteen, na enkele minuten of na 4 uur? Je hebt echt zelf de touwtjes in handen in Threema.

Telegram
Telegram Messenger werd vorig jaar augustus uitgebracht door Pavel Durov, mede-oprichter van het Russische Facebook-alternatief VKontakte. Daar lijkt Telegram niet zoveel meer mee te maken te hebben. De servers van de applicatie staan in de Verenigde Staten zijn wereldwijd verdeeld en staan dus niet alleen in Rusland (of de VS). De nadruk van de app ligt zwaar op bescherming van je priv√©gegevens. ‚ÄúTaking back our right to privacy‚ÄĚ luidt de slogan van de dienst.

Privacy
Het privacybeleid van Telegram Messenger is als volgt samen te vatten: Normale berichten die je verstuurt worden met een encryptie op de servers van Telegram Messenger opgeslagen, maar alles wat je verstuurt in privéchats wordt niet getraceerd of opgeslagen door de app.

Privéchat met zelfvernietiging
Een privéchat aanmaken in Telegram is een fluitje van een cent. Je doet het via de nieuwe berichten-knop rechtsboven in de app, of drukt op iemands profielfoto in een chat en drukt dan op Start Secret Chat. De 1-op-1 gesprekken zijn voorzien van een encryptie tussen de ontvanger en verzender, waardoor alleen jullie ze kunnen lezen. Volgens Telegram zijn de berichten die zo verstuurd worden totaal niet traceerbaar. Zelfs niet het gegeven dát er een bericht is verstuurd. Maar je kan nog meer op privacy inzetten. Eenmaal in de privéstand van een gesprek, kan je een self-destruct timer op de berichten erin zetten. Je kan instellen dat een bericht minimaal 2 seconden en maximaal 1 week nadat het gelezen is, wordt verwijderd. Tegelijk kan je wel instellen dat je alle afbeeldingen en foto’s die je ontvangt, automatisch opslaat in je fotoalbum op de iPhone. De zelfvernietingsfunctie is er dus niet om jou van beeld te onttrekken, maar om de sporen van een verstuurd bericht te verwijderen.

De laatste veiligheidsoptie is net zo indrukwekkend. De app verstuurt je een pushbericht zodra je account op een ander apparaat wordt gebruikt. Als dat voor je gevoel niet klopt, kan je in de app-instellingen kiezen voor ‚ÄėTerminate all other sessions‚Äô en word je uitgelogd op de apparaten anders dan je iPhone.


Telegram vs. Threema
Het is volkomen logisch dat Telegram Messenger de App Store verovert als populairste alternatief voor WhatsApp naar de Facebook-overname. Telegram maakt indruk met zijn ongelooflijke snelheid, apps op allerlei platformen en de nadruk op beveiliging. Maar als je weet dat er vraagtekens zijn over de beveiliging van de secret chats, zijn niet alle zorgen ontnomen. De klacht bij Telegram is dat de versleutelde privéchats niet aan de serverkant worden beveiligd en daardoor onderschept kunnen worden. Bij Threema worden berichten wel extra beveiligd bij verzending via de server.


Bron: Iphoneclub

De rest van het verhaal inclusief de reacties kan gelezen worden op de website van de Iphoneclub
http://www.iphoneclub.nl/321406/threema-het-echt-veilige-whatsapp-alternatief/
http://www.iphoneclub.nl/321210/telegram-messenger-verovert-app-store-na-whatsapp-overname/
Logged
ToriMod
Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 10541« Reply #1 on: 22-02-2014, 14:24:10 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Quote
In tegenstelling tot Telegram Messenger dat geen duidelijk verdienmodel heeft, kan het verdienmodel bij Threema niet duidelijker: de applicatie kost 1,79 euro om te downloaden

Q: How are you going to make money out of this?

We believe in fast and secure messaging that is also 100% free.

Commercial companies frequently face the need to compromise their values for financial gain. This is why we made Telegram a non-commercial project. Telegram is not intended to bring revenue, it will never sell ads or accept outside investment. It also cannot be sold. We're not building a ‚Äúuser base‚ÄĚ, we are building a messenger for the people.

Pavel Durov, who shares our vision, supplied Telegram with a generous donation through his Digital Fortress fund, so we have quite enough money for the time being. If Telegram runs out, we'll invite our users to donate or add non-essential paid options.

https://telegram.org/faq#q-how-are-you-going-to-make-money-out-of-this
Logged
MAMSKO
Guest
« Reply #2 on: 22-02-2014, 14:55:31 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

In dit soort zaken wil ik graag een follower zijn. Ooit ben ik op advies van MAMJO MODERATOR, overgestapt op mobiel parkeren. Wanneer hij dit heeft uitgeprobeerd en zijn bevindingen goed zijn zal ik volgen.
Logged
Ja maar
Guest
« Reply #3 on: 22-02-2014, 22:13:40 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

In dit soort zaken wil ik graag een follower zijn. Ooit ben ik op advies van MAMJO MODERATOR, overgestapt op mobiel parkeren. Wanneer hij dit heeft uitgeprobeerd en zijn bevindingen goed zijn zal ik volgen.
Heeft Mamjo vrienden dan?   rolleyes Als je geen vrienden hebt is testen van het programma  zinloos.
Logged
ToriMod
Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 10541« Reply #4 on: 23-02-2014, 02:43:25 - GMT-1 »
Reply with quoteQuoteDe populaire berichtendienst WhatsApp doet het weer. De dienst lag er ruim vier uur uit, maar zaterdagavond even na 23.30 uur stroomde Twitter vol met berichten van gebruikers die weer berichten konden ontvangen en versturen. Foto's versturen lukt nog niet. Ook de 'laatst gezien'-functie werkt nog niet en mensen die WhatsApp opnieuw installeren, kunnen ook nog geen berichten versturen.
Tienduizenden mensen meldden op de website Allestoringen.nl dat ze met hun mobiele telefoon geen berichtjes aan anderen konden sturen. Op het hoogtepunten waren ruim 26.000 klachten binnengekomen. Op Twitter kwamen ook van buiten Nederland meldingen over een storing, maar ook daar lijken gebruikers weer te kunnen WhatsAppen.

Meer storingen op komst
WhatsApp Service NL meldde op Twitter dat de berichtendienst komende weken of maanden meer te maken kan krijgen met storingen. De berichtendienst is de afgelopen jaren in hoog tempo uitgegroeid tot het belangrijkste alternatief voor het verzenden van sms'jes.

Wereldwijd wordt de dienst momenteel door ruim 450 miljoen mensen gebruikt voor het gratis via internet versturen van berichten, foto's en filmpjes.

Overstappen uit protest
WhatsApp was deze week in het nieuws, omdat het gekocht is door het Amerikaanse socialmediabedrijf Facebook voor 16 miljard dollar (11,6 miljard euro). Direct nadat dit nieuws bekend werd, stapten hordes mensen uit protest over naar berichtendienst Telegram. Het bedrijf twitterde dat er vanuit Nederland al ruim 800.000 aanmeldingen zijn. Internationaal gezien zouden er 100 nieuwe gebruikers per seconde bij komen, meldde Telegram Messenger zaterdagavond.

http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3601975/2014/02/23/Berichtendienst-WhatsApp-weer-ten-dele-te-gebruiken.dhtml
Logged
Big Brother
Guest
« Reply #5 on: 23-02-2014, 03:10:45 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Ik vermoed dat de storing te maken heeft met het vooraf al kopieren van de adresbestanden naar de servers van Facebook. Ook al verwijder je Whatsapp zal het niet meer helpen want Facebook heeft dan al jouw contacten en kan rustig vanuit haar eigen Facebook database aan Datamining gaan doen
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Reply  |  Print  
 
Jump to: