Pages: [1]   Go Down
  Reply  |  Print  
Author Topic: 'Farmaceuten betalen miljoenen aan artsen'  (Read 2478 times)
ToriMod
Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 10496« on: 05-09-2016, 01:15:14 - GMT-1 »
Reply with quoteQuoteDe farmaceutische industrie betaalt medisch specialisten van specifieke beroepsgroepen miljoenen voor advieswerk, spreekbeurten en onkostenvergoedingen bij congresbezoek. De industrie richt zich op bepaalde specialisten zoals reumatologen, urologen, longartsen en internisten. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.


Volgens de krant ontving ruim 40 procent van de reumatologen en urologen vorig jaar geld van farmaceuten. Voor longartsen en internisten was dit ruim een derde. Artsenorganisatie KNMG zei eerder dat slechts een paar procent van alle artsen bijverdient. Dat gemiddelde camoufleert dat de betalingen zich concentreren in enkele specialismen.

Dit leverde een ranglijst op met bijna 2400 artsen, die vorig jaar gezamenlijk 5,6 miljoen euro van farmaceutische bedrijven kregen. Het meeste hiervan, ruim 2,2 miljoen euro, ontvingen artsen als tegemoetkoming in hun reis- en verblijfskosten voor congresbezoeken.

Onderzoek
De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt of de specialisten met hun bijverdiensten van de farmaceuten de geneesmiddelenwet hebben overtreden. Hiervoor heeft de inspectie enkele maanden geleden de betalingsgegevens van de artsen in de top tien opgevraagd bij het Transparantieregister. Ook wil de inspectie gegevens over de hoogste contractbedragen, betalingen per klus en contracten tussen farmaceuten en specialisten.

De Volkskrant analyseerde de betalingen aan ruim 13.000 medisch specialisten (ruim de helft van het totaal) in zestien vakgebieden.

De farmaceutische industrie betaalt medisch specialisten van specifieke beroepsgroepen miljoenen voor advieswerk, spreekbeurten en onkostenvergoedingen bij congresbezoek. De industrie richt zich op bepaalde specialisten zoals reumatologen, urologen, longartsen en internisten. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

http://www.ad.nl/gezond/farmaceuten-betalen-miljoenen-aan-artsen~ac5c5032/
Logged
ToriMod
Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 10496« Reply #1 on: 05-09-2016, 01:56:08 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote


 "Waar wij paracetamol zouden gebruiken, gaan Engelsen veel eerder over naar naproxen. Met een grotere kans op maag-bloedingen."

Diclofenac is de meest voorgeschreven pil van Nederland. Maar aan de pijnstiller kleven dezelfde risico's als aan Vioxx, een middel dat daarom in 2004 al van de markt is gehaald. Waarom verdwijnt diclofenac niet uit de schappen?

Een nieuwe pil komt niet zomaar op de markt. Voordat het eerste doosje in de apotheek ligt, moet onderzoek hebben aangetoond dat het nieuwe spul beter is dan bestaande middelen. En ook na toelating kan nog blijken dat zo'n pil te veel bijwerkingen heeft, want dat wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Dan verdwijnt het middel weer uit het assortiment.

Vroeger ging het er minder streng aan toe, en dat heeft de rare consequentie dat een pil die pati├źnten al heel lang gebruiken verborgen nadelen kan hebben. Gevaarlijke bijwerkingen, die altijd over het hoofd zijn gezien. Komen die aan het licht, dan gaat het er niet altijd even logisch aan toe, bewijst het verhaal van een populaire klasse pijnstillers.

Het begon allemaal met de Vioxx-affaire. Vioxx, stofnaam rofecoxib, is een pijnstiller en ontstekingsremmer die in 1999 op de markt kwam. Het middel werd gezien als veelbelovend opvolger van niet-selectieve NSAID's (niet-steroïdale ontstekingsremmers). Dat zijn pijnstillers als ibuprofen, diclofenac en naproxen, die al tientallen jaren worden gebruikt. Ze zijn bij elke drogist te koop en ibuprofen zelfs in supermarkten en bij tankstations. Dat wekt misschien de indruk dat ze heel veilig zijn. Maar risicoloze pijnstillers bestaan niet.

Verder Lezen
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Reply  |  Print  
 
Jump to: