+  Mamjo Forum
|-+  Serieus» Recepten (en andere bori tori)» munga.
Username:
Password:
Advanced Search
Pages: [1]   Go Down
  Reply  |  Print  
Author Topic: munga.  (Read 1987 times)
ToriMod
Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 10496« on: 12-09-2016, 23:39:55 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

De benodigdheden voor de munga zijn:

1 kilo pinda’s
2 kilo rijst (het liefst breukrijst)
1 kilo zoete patat
3 geraspte kokosnoten
water naar behoefte (tussen 10 en 50 ml)
mespuntje zout
nootmuskaat
suiker naar behoefte

Bereiding
De kokosnoten fijn raspen. De rijst goed wassen en vervolgens een uurtje in water laten weken, dan laten uitlekken. De pinda’s mooi bruin bakken.
Vervolgens de pinda en rijst, samen fijnstampen in de mata. Voor het gemak kan het ook in een blender fijngemaakt worden.

Wanneer je de pinda en rijst mooi fijngestampt hebt, ontstaat het munga-meel. Voordat we dat meel gebruiken, wordt het eerst gezeefd en in een kom gedaan. Nu gaan we de zoete patat schillen en zachtkoken.

De zoete patat net als de rijst en pinda fijnmaken. Dit wordt dan toegevoegd aan het munga-meel, samen met de geraspte kokosnoot. Zorg er wel voor dat de kom waarin dit alles gedaan wordt, groot genoeg is om in te kunnen roeren. Dit mengsel wordt samen met wat water, suiker, zout en nootmuskaat op smaak gebracht.

Dit alles wikkel je dan goed in een schoon bananenblad. Een pot met water op vuur zetten, en als het water kookt, worden de opgerolde bananenbladeren met munga-vulsel in het kokende water gezet.

Het moet twee uur lang gekookt worden. Het munga-vulsel kan ook in de oven gebakken worden, zoals tegenwoordig wel gedaan wordt door de jongere generatie. Een precieze tijd hiervoor is er niet, omdat de rijst in dit vulsel eerst helemaal zacht moet zijn alvorens het klaar is. Dus het beste is om er steeds naar te kijken, totdat je merkt dat het helemaal gaar is.

Gepubliceerd in Bori Tori
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Reply  |  Print  
 
Jump to: