Pages: [1]   Go Down
  Reply  |  Print  
Author Topic: Mes in aantal voedingskeurmerken: van 90 naar 13  (Read 2248 times)
ToriMod
Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 10541« on: 16-10-2016, 22:56:08 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Voorlichtingsinstantie Milieu Centraal heeft voor het ministerie van Economische Zaken het mes gezet in het aantal keurmerken op het gebied van voeding. Van de negentig keurmerken die er waren, zijn er dertien over.
Bewerkt door: redactie 15-10-16, 11:42 Laatste update: 16-10-16, 09:01 Bron: ANP

    In Nederland is op bijna ieder product wel een keurmerk te vinden. Voedsel spant daarbij de kroon
    Milieu Centraal

Bij de toets die de merken hebben moeten doorstaan, is gekeken naar het duurzaamheidsniveau, transparantie en hoe goed de toekenning van de merken en logo's wordt gecontroleerd.

Door de nieuwe ordening kunnen mensen beter beoordelen hoe transparant en betrouwbaar een keurmerk is. Ook bedrijven kunnen de ordening gebruiken bij de keuzes die zij maken als producent, inkoper of verkoper van voedsel.

,,In Nederland is op bijna ieder product wel een keurmerk te vinden. Voedsel spant daarbij de kroon. Er zijn inmiddels zoveel duurzaamheidskeurmerken voor voedsel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Als consument verlies je hierdoor het overzicht en helaas ook het vertrouwen in keurmerken."

Per vandaag

De nieuwe dertien keurmerken moeten sinds vandaag te vinden zijn op keurmerkenwijzer.nl. De website was op moment van schrijven alleen even uit de lucht. Het gaat onder meer om Beter Leven, Demeter, EKO en Fairtrade. Twee van de dertien zijn buitenlandse merken, Ć©Ć©n uit Duitsland (Naturland biologische vis) en Ć©Ć©n uit Zweden (KRAV).

Milieu Centraal pleit voor meer samenwerking tussen bedrijven. ,,Het zou mooi zijn wanneer bedrijven en organisaties meer samenwerken en zich vaker aansluiten bij de top van de keurmerken, voordat ze een nieuw beeldmerk in het leven roepen. Een grote bekendheid van de topkeurmerken is hierbij van belang'', zegt Ingrid Aaldijk van Milieu Centraal.

http://www.ad.nl/economie/mes-in-aantal-voedingskeurmerken-van-90-naar-13~a40d8e82/
Logged
ToriMod
Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 10541« Reply #1 on: 16-10-2016, 23:09:09 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Je laat een stuk chocoladecake vallen, mag je dat dan nog snel van de grond rapen en opeten? 'Als het binnen de vijf seconden is mag het,' klinkt de klassieke regel vaak. Een nieuwe studie spreekt die regel echter tegen. ,,Er zijn veel viezere plekken dan de grond.''

De vijfsecondenregel is eenvoudig: laat je iets op de grond vallen dat je wilde opeten, zorg er dan voor dat je het binnen vijf seconden opraapt voordat je het in je mond stopt. Daarbij werd steeds aangenomen dat bacteriƫn pas na vijf seconden het eten beginnen aan te vallen.

EĆ©n seconde

Professor Aaron E. Carroll, professor kindergeneeskunde aan de Indiana University, pleit er nu voor om ook na vijf seconden nog met smaak van dat per ongeluk uit je handen geglipte eten te genieten. Hij verwijst naar een recente studie die aantoont dat bacteriƫn al vanaf de eerste seconde aanvallen op dat stuk brood of dat ijsje dat jij in een een onhandig moment liet vallen.

Het aanrecht en de ijskast
In plaats van ons druk te maken over bacteriƫn op de vloer, zouden we beter wat meer aandacht kunnen hebben voor andere voorwerpen in ons huis die veel vuiler zijn, aldus Carroll. Van bijvoorbeeld het handvat van de ijskast, de gootsteen en het aanrecht werd al vaker in studies bewezen dat ze veel meer bacteriƫn bevatten. Je voedsel is dus net zo goed aangetast door bacteriƫn als je het eet na het aanraken van ƩƩn van deze voorwerpen.

Sterk immuunsysteem
De professor vertelt verder: ,,Het is niet de bedoeling om nu paranoĆÆde te worden. In plaats daarvan is het beter om te beseffen dat onze immuunsystemen wel wat gewend zijn. We raken die vuile voorwerpen al heel lang aan zonder er iets over te weten, en het gaat nog steeds prima met ons. Als ik iets op de grond laat vallen, eet ik het zeker nog op. De schade die ik hier mogelijk mee aanricht is mijn ongerustheid niet waard, zeker niet in vergelijking met vele andere dingen."

http://www.ad.nl/gezond/eten-van-de-grond-de-vijfsecondenregel-onderuit~a7871779/
Logged
meat
Guest
« Reply #2 on: 16-10-2016, 23:11:25 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote
Beetje bacterieen zijn goed voor je.. goed voor je weerstand..
Je kunt beter je vlees goed goed doorbakken, is veel gevaarlijker.
Logged
ToriMod
Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 10541« Reply #3 on: 16-10-2016, 23:13:00 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Als je jong bent wel.
Niet voor de ouderen.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Reply  |  Print  
 
Jump to: