+  Mamjo Forum
|-+  Serieus» Recepten (en andere bori tori)» Droge sambal
Username:
Password:
Advanced Search
Pages: [1]   Go Down
  Reply  |  Print  
Author Topic: Droge sambal  (Read 3619 times)
Doossie
Guest
« on: 07-12-2016, 19:20:45 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Wie kan mij helpen aan een recept om droge chips-sambal te maken?
Logged
ToriMod
Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 10496



« Reply #1 on: 12-12-2016, 10:17:23 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Ingrediënten

    1 zak mini friet van 100 gram (in dit recept gebruikt: AH mini friet Naturel 100 gram)
    2 eetlepels olie (arachideolie is geweldig)
    ietsje minder dan een kwart theelepel zout
    1 sjalotje (na het pellen moet je ongeveer 35 gram overhouden)
    1 teentje knoflook
    halve theelepel laos
    halve theelepel asem (tamarinde uit een potje, te koop bij de toko)
    halve theelepel trassie
    1 blaadje salam
    1 theelepel sambal oelek
    100 gram water
    40 gram gula djawa
    2 eetlepels gebakken uitjes (kant en klaar te koop)
    ongeveer een halve eetlepel ketjap manis (adviestip: gebruik ketjap van Kaki Tiga – in ieder geval geen Conimex!)
Stap 1
Pak de cobek en gooi daarin:

iets minder dan een kwart theelepel zout
1 teentje knoflook
ca 35 gram sjalot
halve theelepel laos
halve theelepel asem
halve theelepel trassi
1 theelepel sambal oelek

(Het is handig als je de sjalot en knoflook eerst klein snijdt.)
en nu fijnwrijven die handel, net zolang totdat je een mooi papje (boemboe) hebt.

Stap 2
Verhit 2 eetlepels olie in de wadjan en gooi de inhoud van de cobek erbij (de boemboe dus) en ook een blaadje salam. Fruit alles gedurende een minuut of 2 en blijf voortdurend omscheppen. Het vuur mag trouwens niet al te hoog, de boemboe moet pruttelen, niet spetteren als een idioot.
Na 2 minuten zet je gas uit, blaadje salam er uithalen en weggooien en de boemboe in een kommetje scheppen. Wadjan schoonmaken en verder met stap 3…

Stap 3
Zet de wadjan op de grootste pit die je hebt. Schenk 100 gram water in de wadjan, gooi er 40 gram gula djawa bij en breng het langzaam aan de kook. Af en toe roeren. Zodra het begint te bubbelen, zet je het gas helemaal op laag en hou, af en toe roerend, de bubbels in de gaten want die vertellen jou wanneer de mini friet erbij moet…

http://www.kokkieslomo.nl/sambal-goreng-kentang-kering/
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Reply  |  Print  
 
Jump to: