+  Mamjo Forum
|-+  Serieus» Consumenten zaken» Exen
Username:
Password:
Advanced Search
Pages: [1]   Go Down
  Reply  |  Print  
Author Topic: Exen  (Read 3464 times)
ToriMod
Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 10496« on: 21-12-2016, 14:42:32 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote Op de werkvloerNa je vertrek blijf je toch een beetje bij het bedrijf. Via de exenclub.Ik ga weg'. Bedrijven schrikken van dit besluit. De directie voelt zich bedrogen. Had de baas niet diep in jullie relatie geïnvesteerd? En nu heb jij opeens een Ander. Er vallen verwijten. Is het echt zo'n leuke nieuwe baas, of is het zijn geld? De sleutels kunnen meteen worden ingeleverd.

Toch hoeft het tegenwoordig niet meer zo te eindigen. Werkgevers en werknemers kunnen als goede 'exen' verder. Beter voor elkaar en het beste voor de collegaatjes. Deze vorm heet corporate alumni. Slimme bedrijven verzamelen oud-werknemers in deze speciale clubs, op een eigen digitaal platform.

Kijk maar eens naar McKinsey. Dit adviesbureau heeft al decennia zo'n exenclub: hier zo'n 650 mensen, wereldwijd 30.000 mensen in 120 landen. Een derde van deze exen is inmiddels zelf leidinggevend en zo'n 500 mogen zich topman noemen. Allemaal kunnen ze hun eigen profiel bijwerken en onderling contact houden voor nieuws en vacatures. De consultants en de mensen in de exenclub zien het samen als een mooie ingang naar nieuwe klanten. En als de adviseurs een nieuwe collega willen binnenhalen, kan een kennis uit dat wereldwijde alumni-net helpen door McKinsey aan te bevelen.

Denkers over werk prijzen het pionierswerk van McKinsey. Ze zien corporate alumni als overal rondzoemende nijvere bijtjes. Ze delen de opkomende trends in de branche, de beste werkwijzen en innovaties. Daar profiteren de werkbijtjes van, maar ook de oude werkgever leert bij.

Onderzoekers berekenden eens dat nog te weinig bedrijven corporate alumni officieel hebben opgezet. Veel alumninetwerken zijn informele groepen. Het gaat dan om oud-collega's die spontaan groepen starten op sociale media zoals LinkedIn. Ze vinden het leuk om contact te houden en om elkaar vooruit te helpen.

Zo bezien kun je jouw werkgever een groot afscheidscadeau geven. Want ja: de baas had diep in jullie relatie geïnvesteerd en jullie werkten samen tot de vonken eraf vlogen. Die relatie houd je als corporate alumni gewoon goed. Start je eigen informele exenclub en deel die brancheroddels, interessante klanten en vacatures. Misschien komen jij en je baas zelfs ooit weer ergens bij elkaar. Wedden dat de vonken er weer vanaf vliegen?


http://www.ad.nl/economie/exen~a7c25ccc/
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Reply  |  Print  
 
Jump to: