+  Mamjo Forum
|-+  Serieus» Kids & Zo» Peuters zelden bij de tandarts
Username:
Password:
Advanced Search
Pages: [1]   Go Down
  Reply  |  Print  
Author Topic: Peuters zelden bij de tandarts  (Read 4562 times)
ToriMod
Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 10546« on: 21-12-2016, 14:50:15 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Ruim 60 procent van de peuters gaat niet naar de tandarts. Deskundigen vinden dat een groot probleem: op 5-jarige leeftijd heeft 41 procent al Ć©Ć©n of meer gaatjes.

    Als melktanden vroegtijdig verloren gaan, kan dat tot ruimteproblemen of scheefstand in het volwassengebit leiden
    Hellen Blom

Van de kinderen tussen de 2 en 4 jaar gaat 37 procent op controle bij de tandarts, blijkt uit een analyse van Zilveren Kruis onder hun verzekerden. Vanaf 4 jaar stijgt het percentage flink naar 80 procent, maar dan is het kwaad vaak al geschied, stelt de  Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde (NVvK).

In het gunstige geval gaat het om een klein gaatje dat gestopt kan worden met de juiste poets- en voedingsadviezen. Maar tandartsen zien ook peuters bij wie tanden getrokken moeten worden of wortelkanaalbehandelingen en kronen nodig zijn. Ook verzekeraars Menzis en CZ herkennen dat heel jonge kinderen nauwelijks naar de tandarts gaan.

Geen controle

In totaal telt Nederland 500.000 kinderen tussen de 2 en 4 jaar. Meer dan de helft gaat niet op controle, bevestigt Annemarie Schuller, onderzoeker bij TNO en het Universitair Medisch Centrum Groningen. Volgens haar weten veel ouders niet  hoe belangrijk goed poetsen en een beperkt aantal  eet- en drinkmomenten is.

Zo krijgen kleine kinderen de hele dag door zoete drankjes en soms zelfs een fles limonade mee naar bed. Het effect: ,,41 procent van de 5-jarigen heeft Ć©Ć©n of meerdere gaatjes (gehad)", staat in een studie van TNO.  De gedachte dat mondzorg bij jonge kinderen niet zo belangrijk is omdat het melkgebit nog wisselt,  is onterecht, onderstreept de NVvK.

Voorzitter Hellen Blom: ,,Als melktanden vroegtijdig verloren gaan, kan dat tot ruimteproblemen of scheefstand in het volwassengebit leiden." Een tandarts kan naast advies,  ook vroegtijdig ingrijpen. Zo kan er bij een klein gaatje een laklaagje fluoride helpen. Schuller:  ,,Grote ingrepen wil je zeker bij kleine kinderen vermijden."

Gebit

Probleem is echter: hoe krijg je kinderen bij die tandarts? Consultatiebureaus adviseren in principe vanaf 2 jaar - als het gebit bijna compleet is - naar de tandarts te gaan. Maar dat gebeurt lang niet altijd en bovendien denken ouders vaak dat het geld kost, terwijl mondzorg tot 18 jaar volledig wordt vergoed, stelt Zilveren Kruis.

Tandartsen spelen ook een cruciale rol, stellen TNO en NVvK. Blom: ,,Een groot aantal denkt nog altijd onterecht dat ze niet veel kunnen met het gebit van zo'n kleintje en zeggen: kom maar terug als je 4 bent."

http://www.ad.nl/gezond/peuters-zelden-bij-de-tandarts~ab2c005b/
Logged
ToriMod
Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 10546« Reply #1 on: 12-01-2017, 09:42:43 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Binnenkort hoef je misschien nooit meer op te kijken tegen het vullen van een gaatje bij de tandarts. Britse onderzoekers hebben namelijk een medicijn gevonden dat tandgroei bevordert en gaatjes dus vanzelf repareert.

Het medicijn Tideglusib wordt nu nog getest bij de behandeling van Alzheimerpatiƫnten. Maar onderzoekers van King's College London, een van de oudste universiteiten van het Verenigd Koninkrijk, ontdekten dat het ook de stamcellen in aangetaste tanden stimuleert om nieuw tandbeen aan te maken. Zij publiceerden vandaag hun bevindingen op de website van King's College.

De wetenschappers doopten een biologisch afbreekbaar sponsje in het medicijn en plaatsten het in een gaatje. Binnen zes weken herstelde de tand zichzelf. Het sponsje, dat van collageen was gemaakt, loste vanzelf op.

Kunstmatige tandvullingen

Met deze vondst zouden kunstmatige tandvullingen in de toekomst overbodig kunnen worden. Vullingen, die in Nederland worden gemaakt van een composiet materiaal, repareren tanden en kiezen wel, maar kunnen uitvallen, afbreken of vullen soms het gaatje niet optimaal waardoor de kans op infectie blijft bestaan.

Professor Paul Sharpe, het brein achter het onderzoek, is daarom enthousiast. ,,Het is een ideaal product om grotere gaatjes te behandelen dankzij de eenvoud van de behandeling. We kunnen het ook snel leveren aan tandheelkundigen, omdat het medicijn al getest is in onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en veilig is bevonden voor menselijke inname.ā€

Nigel Carter, directeur van de Britse vereniging van mondhygiƫnisten, denkt dat de nieuwe behandeling een rol kan spelen in het overwinnen van tandartsfobie. ,,Angst voor de tandarts komt nog steeds vaak voor, maar deze natuurlijke behandeling zou diegenen gerust kunnen stellen die tegen het vullen van een gaatje opzien", zegt hij tegen Daily Telegraph.

    Angst voor de tandarts komt nog steeds vaak voor, maar deze natuurlijke behandeling zou mensen gerust kunnen stellen
    Nigel Carter, directeur Britse vereniging van mondhygiĆ«nisten

De Nederlandse hoogleraar cariologie en endodontologie Marie-Charlotte Huysmans, is echter minder onder de indruk. ,,Er zijn al meer stamceltoepassingen bekend die goed werken, en het is mij onduidelijk wanneer deze methode kan worden toegepast. Het indicatiegebied zou dus weleens heel klein kunnen zijn. Maar alle beetjes helpen in de tandheelkunde", zegt ze tegen Kijk Magazine.


http://www.ad.nl/gezond/vullingen-mogelijk-verleden-tijd-dankzij-tandherstellende-medicatie~ae7aad8b/
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Reply  |  Print  
 
Jump to: