Pages: [1]   Go Down
  Reply  |  Print  
Author Topic: Nussbaum: 'Kracht zit in zelfbeheersing, niet in woede'  (Read 2151 times)
ToriMod
Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 10496« on: 27-12-2016, 13:43:42 - GMT-1 »
Reply with quoteQuoteInterview Vroeger vond ze woede een nuttige emotie. Maar daar denkt de Amerikaanse filosoof Martha Nussbaum nu heel anders over.

     

        Een klassiek voorbeeld is boksen, waar je elkaar verschrikkelijk toetakelt, wat dan wordt gezien als iets mannelijks

Na een week toeren door Nederland, lijkt Martha Nussbaum nog niets van haar energie verloren te hebben. Haar handdruk is stevig, haar stem is minstens zo krachtig en komt met gemak uit boven de liftmuziek in de lounge van een Amsterdams hotel. "Nederlanders begrijpen hoe relevant filosofie is", zegt ze bij wijze van terugblik.

De waardering lijkt wederzijds, want waar de topfitte zeventigjarige ook te spreken kwam, in Utrecht, Nijmegen of Amsterdam, overal trok ze volle zalen. Nu was Nussbaum hier al langer populair, maar haar nieuwe boek 'Woede en vergeving' klinkt wel bijzonder actueel. Als er één emotie is waarover dezer dagen gepiekerd wordt - zowel in het Amerika van Donald Trump als in het Nederland van Geert Wilders en Denk, dan is het wel woede. Het volk is boos op de elite, bevolkingsgroepen drijven uit elkaar en iedereen lijkt een almaar korter lontje te krijgen. "Op dit moment grijpen veel mensen naar woede als substituut voor verdriet", analyseert Nussbaum. "Als iemand doodgaat in het ziekenhuis zijn ze niet droevig maar zeggen ze: 'Ik klaag de dokter aan!'"

En daar gaat het mis, denkt ze. Woede leidt tot wrok, tot het idee dat we de ander iets betaald moeten zetten. Het gevolg is dat we elkaar vastzetten in vechtscheidingen en in andere vernederende sociale en politieke rituelen, waarmee je geen stap verder komt.

     

        Mandela hoefde zijn voormalige vijand geen lesje te leren, hij wilde met een schone lei beginnen

U beweert dat de Amerikaanse cultuur, die we in Europa ook binnenkrijgen, woede cultiveert. Waar ziet u dat in terug?

"Bij de mentaliteit die mannen wordt aangepraat. Het begint al bij baby's. Daar is onderzoek naar gedaan: als proefpersonen denken een jongensbaby in handen te hebben en zo'n baby begint te huilen zeggen ze: 'hij is boos!' Als ze denken dat het een meisje is, zeggen ze: 'ach, dat arme kind, ze is bang!'" Nussbaum laat haar stem nu dramatisch dalen: "Bóós zijn is dus dé manier is om te bewijzen dat je een echte jongen bent. En dat blijft zo als jongens ouder worden. Onze grootste helden zijn American football-spelers. Hun coaches worden beter betaald dan wetenschappers of bestuurders. En dus willen jongens ook zo zijn: stoer, kwaad."

Verder Lezen : http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/4436246/2016/12/17/Nussbaum-Kracht-zit-in-zelfbeheersing-niet-in-woede.dhtml
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Reply  |  Print  
 
Jump to: