Pages: [1]   Go Down
  Reply  |  Print  
Author Topic: Eerste executie van 2017 in Texas uitgevoerd  (Read 2024 times)
ToriMod
Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 10496« on: 12-01-2017, 09:48:49 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

In Texas is gisteren de eerste executie van het jaar uitgevoerd. Het doodvonnis, wegens een dubbele moord in 2005, werd uitgevoerd middels een dodelijke injectie, ondanks de controverse over het gebruik ervan.

Christopher Wilkins werd in eerste instantie schuldig bevonden aan de dubbele moord, die het gevolg was van een mislukte drugstransactie. Tijdens zijn proces bekende hij echter nog meer misdaden, waaronder een andere moord. De 48-jarige Wilkins overleed donderdag om 01.29 uur Nederlandse tijd in de gevangenis van Huntsville, zo zei een woordvoerder.

Tekort aan gifstoffen

In totaal werden er vorig jaar in de VS twintig executies uitgevoerd. Zeven daarvan vonden in Texas plaats. Texas is traditioneel de staat met de meeste executies, maar kampte in 2016 met een tekort aan gifstoffen voor de dodelijke injecties, omdat vooral de Europese farmaceutische bedrijven ze weigeren te leveren.

De Texaanse autoriteiten hebben de Food and Drug Administration (FDA) vorige week gedagvaard, omdat die de staat belet de dodelijke producten in te voeren. In oktober 2015 probeerden Texas en Arizona in het geheim natriumthiopental te importeren vanuit Indiƫ, maar de FDA nam ze in beslag omdat ze het gebruik van de stof voor executies illegaal achtte.

Het debat over de injecties zal deze maand vermoedelijk weer opleven, aangezien Virginia en Ohio executies met midazolam gaan uitvoeren. Dat product is controversieel omdat gevangenen die dat in het verleden toegediend kregen stikten en zichtbaar pijn leden tijdens hun executie.

http://www.ad.nl/buitenland/eerste-executie-van-2017-in-texas-uitgevoerd~af2d7966/
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Reply  |  Print  
 
Jump to: