Pages: [1]   Go Down
  Reply  |  Print  
Author Topic: SRD 200 miljoen extra op jaarbasis na herinvoering rij- en voertuigenbelasting  (Read 1499 times)
bouta sa
Guest
« on: 28-03-2017, 09:13:46 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Wanneer de rij- en voertuigenbelasting wederom wordt ingevoerd, kan de overheid op jaarbasis een extra bedrag van SRD 200 miljoen binnenhalen. Binnen De Nationale Assemblee (DNA) is de commissie van rapporteurs druk bezig de conceptwet op de Rij- en Voertuigenbelasting voor te bereiden. Als alles goed zit, zal deze week al de eerste openbare commissievergadering plaatsvinden. Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP), lid van de commissie van rapporteurs, is niet overtuigd van de argumenten om deze vorm van belasting nu wederom in te voeren. Indien dat toch gebeurt, moet volgens hem de government take op brandstof dan worden verlaagd of geheel afgeschaft. ā€œDe wet betekent simpelweg dat er meer kostenverhogende maatregelen naar de samenleving toe worden geschoven. Wij betreuren dat, want de rij- en voertuigenbelasting was in 2005 afgeschaft, omdat de toenmalige regering de government take op brandstof heeft ingevoerd. De belasting is vanaf toen opgenomen in de brandstofprijs. Het was Desi Bouterse die toen als NDP-voorzitter de straat op ging om de goverment take terug te draaien. Wat zien wij sinds 2010? Hij blijft de government take verhogen en voert daarbij wederom apart de rij- en voertuigenbelasting in. Het is een dubbele heffing, die alleen ervoor zal zorgen dat de koopkracht van mensen verder zal afnemenā€, zegt de parlementariĆ«r aan Dagblad Suriname. Gajadien voert aan dat het opmerkelijk is dat de regering op allerlei manieren probeert om geld uit de zakken van de samenleving te halen. De gemaakte prognoses wijzen volgens hem uit dat de SRD 200 miljoen het minimale is die uit deze belastingvorm gehaald kan worden. ā€œHet kan ook meer zijnā€, aldus Gajadien.

Oude bedragen uit 2005 met 400% vermeerderd
Gajadien zegt dat bij navraag is gebleken dat de regering in haar voorstel de oude bedragen uit 2005 met 400% heeft vermeerderd. Daarnaast zijn de categorieĆ«n ook verder uitgebreid. Zo zullen houders van tractoren en aanhangwagens nu ook betalen. De parlementariĆ«r benadrukt dat hij voorgesteld heeft dat houders van voertuigen, die zuiniger omgaan met het milieu en brandstof, een veel lagere belasting betalen. Hetzelfde ook voor hybride voertuigen en voertuigen die op zonne-energie rijden. ā€œHet is ook niet duidelijk of een bepaald deel bestemd zal worden voor de Wegenautoriteit om de middelen inderdaad te gebruiken voor het herstel van wegen. Zelfs bij de government take gaat het geld niet naar daar, terwijl dat wel de bedoeling ervan isā€, aldus Gajadien.

Tussen SRD 265 en SRD 1200 voor personenvoertuigen
Personen van wie de voertuigen een eigen gewicht van minder dan 800 kilogram hebben, de zogenaamde P1-categorie, zullen bij goedkeuring van de wet een bedrag van SRD 265 moeten ophoesten, terwijl personen wiens voertuigen een gewicht hebben van tot 1200 kilogram hebben, de zogenaamde P2-categorie, een bedrag van SRD 385 zullen moeten betalen. Op het gewicht van het voertuig tussen de 1200 kilogram en 1600 kilogram, de zogenaamde P3-categorie, staat een bedrag van SRD 555 en tussen de 1600 kilogram en 2000 kilogram, de zogenaamde P4-categorie, een bedrag van SRD 885. Indien het voertuig een gewicht van 2000 kilogram en meer heeft, P5-categorieen, mag de belastingbetaler uitkijken naar een bedrag van SRD 1200.

Premies autoverzekeringen ook pas verhoogd
Burgers en organisaties moeten vanaf 1 maart ook tussen de 20 en 56 % meer betalen om hun voertuigen te verzekeren, afhankelijk van de omvang van de schadedekking waar ze voor betalen. Alle verzekeringsmaatschappijen hebben de premies simultaan verhoogd. De belangrijkste reden hiervoor zijn de fors gestegen valutakoersen. Gajadien voert aan dat deze verhoging bij de inwerkingtreding van de voornoemde wet een veel zwaardere druk op de consument zal leggen, waardoor het besturen of wel bezitten van een voertuig een luxe zal worden. Echter begrijpt hij ook de situatie van de verzekeringsmaatschappijen. ā€œAlles wordt met de dag duurder, waardoor de verzekeringsmaatschappijen ook verlies lijden bij schade-uitkeringenā€, aldus Gajadien.

Tractoren en motorfietsen
De eigenaar van een tractor zal na goedkeuring een bedrag van SRD 425 betalen, terwijl motorrijtuigen met een cilinderinhoud van niet meer dan 50 cc (serie BF) een belasting krijgen van SRD 30. Voor motorrijtuigen met een cilinderinhoud van meer dan 50 cc (serie MF), de motorfietsen, komt een bedrag van SRD 215.

Hogere bedragen voor personenbussen en vrachtwagens
Voor rij- en voertuigen ingericht voor personenvervoer en wel voor vervoer van meer dan 10 personen, de bestuurder daaronder inbegrepen, zullen veel hogere bedragen moeten worden neergeteld. Onder deze categorieƫn vallen de personenbussen. Indien het om een voertuig gaat met 20 zitplaatsen (serie B1), moet een bedrag van SRD 730 betaald worden. Bussen die tussen de 20 en 30 zitplaatsen hebben (B2 serie), betalen een bedrag van SRD 875, terwijl men voor personenbussen met meer dan 30 zitplaatsen jaarlijks een bedrag van SRD 1020 zal neertellen. Opmerkelijk in het wetsvoorstel van de regering is dat rij- en voertuigen, die ingericht zijn voor goederenvervoer, de hoogste bedragen zullen betalen. Eigenaars van vrachtwagens zullen tussen de SRD 465 en SRD 4.390 moeten betalen.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Reply  |  Print  
 
Jump to: