Pages: [1]   Go Down
  Reply  |  Print  
Author Topic: Onderzoek: mannen krijgen veel eerder rimpels dan vrouwen  (Read 1760 times)
ToriMod
Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 10496« on: 07-04-2017, 01:42:39 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Uiteindelijk bezorgt de tand des tijds iedereen rimpels, maar mannen zijn eerder de pineut. Vergeleken met vrouwen, krijgt de gemiddelde man aanvankelijk meer rimpels op het gezicht. Pas na hun 75ste halen vrouwen de man weer in. Dat blijkt uit onderzoek van dermatoloog in opleiding Merel Hamer van het Erasmus MCIedere dag rond lunchtijd het belangrijkste nieuws van de ochtend, de mooiste fotografie en het gesprek van de dag? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Haar bevindingen worden vandaag gepubliceerd in het vakblad Journal of Investigative Dermatology.

Hamer zocht in haar onderzoek naar verklaringen voor verschillen in het ontstaan van rimpels. Ze gebruikte digitale foto's van ruim 3.800 inwoners van de Rotterdamse wijk Ommoord, allemaal tussen de 51 en 98 jaar. Voor alle deelnemers berekende de computer een 'rimpelpercentage': de oppervlakte aan rimpels op het gezicht ten opzichte van het hele gezicht.

    Boven de 75 draaide het om en hadden juist vrouwen de meeste rimpels
    Merel Hamer, dermatoloog in opleiding

Natuurlijk verschilde dit rimpelpercentage flink van persoon tot persoon. Maar gekeken naar gemiddelden bleek het rimpelpercentage bij mannen 4,5 en bij vrouwen 3,6 - een gemiddeld verschil van 0,9 procentpunt. Ter vergelijking: de meest gerimpelde persoon in het onderzoek scoorde een rimpelpercentage van 18 procent.

'In de leeftijdsgroep tussen de 50 en 75 jaar hadden mannen significant meer rimpels', aldus Hamer. 'Boven de 75 draaide het om en hadden juist vrouwen de meeste rimpels.'

Stoppen met roken

Veel belangrijker nog dan geslacht bleek de invloed van roken en blootstelling aan uv-straling in zonlicht. 'Bij roken bleek het vooral belangrijk of de proefpersonen ten tijde van het onderzoek nog rookten. Stoppen heeft dus zeker zin om rimpels te voorkomen.'

Alcoholgebruik en een laag body mass index (BMI) bleken andere risicofactoren voor een gerimpelde huid, naast huidskleur. Proefpersonen met de meest bleke huid (alleen Europese huidtypen zijn onderzocht) waren het minst gerimpeld.

    Mannen hebben bijvoorbeeld vaak grote, diepe plooien in hun wang, terwijl kleine rimpeltjes op de wang als storender worden ervaren
    Loek Habbema, dermatoloog

Rimpels ontstaan door een gebrek aan collageen en elastine in de huid. Deze eiwitten zorgen ervoor dat de huid strak terugplooit na een frons of lach, als touwen die een tentzeil straktrekken. Onder invloed van zonlicht, roken of veroudering verliest de huid fragmentjes collageen en elastine, die het lichaam vervangt met langere 'touwen'. Het gevolg: de huid gaat net als een slap tentzeil kreukels vertonen.

Waar komt het verschil tussen mannen en vrouwen vandaan? Daarnaar kunnen Hamer en haar medeonderzoekers voorlopig slechts gissen. Ze controleerden de invloed van zonuren tijdens buitenarbeid, maar vonden daarin geen relevante invloed. Wat wel een rol zou kunnen spelen, is de vrouwelijke hormoonspiegel. Koreaans onderzoek toonde eerder aan dat vrouwen sneller rimpels krijgen na een vroege menopauze.

Loek Habbema, dermatoloog bij Medisch Centrum 't Gooi, vindt het onderzoek van Hamer 'prachtig uitgevoerd'. Maar: 'Het is jammer dat de onderzoekers niet naar het soort rimpel hebben gekeken. Mannen hebben bijvoorbeeld vaak grote, diepe plooien in hun wang, terwijl kleine rimpeltjes op de wang als storender worden ervaren.'

http://www.volkskrant.nl/wetenschap/onderzoek-mannen-krijgen-veel-eerder-rimpels-dan-vrouwen~a4483864/
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Reply  |  Print  
 
Jump to: