Pages: [1]   Go Down
  Reply  |  Print  
Author Topic: Politie loopt in onderzoek steeds vaker vast op IP-adres  (Read 2272 times)
ToriMod
Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 10541« on: 15-04-2017, 22:12:12 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote De politie heeft steeds meer moeite om criminelen - zoals daders van sexting - op te sporen met behulp van een IP-adres. Door de opkomst van openbare wifi-netwerken loopt het spoor naar een verdachte regelmatig dood.

    Het blijkt dat een IP-adres steeds minder geschikt is voor iden¬≠ti¬≠fi¬≠ca¬≠tie-doel¬≠ein¬≠den
    Demissionair staatssecretaris Sander Dekker

Een IP-adres is niet langer het 'gouden spoor' naar de verdachte van een misdrijf. Dat blijkt uit de beantwoording van Kamervragen door demissionair staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. Dekker informeerde de Tweede Kamer vandaag over de zelfmoord van de 14-jarige scholier Onur uit Enschede, van wie een naaktfoto op Instagram circuleerde. 

,,Het blijkt dat een IP-adres steeds minder geschikt is voor identificatie-doeleinden", schrijft Dekker in antwoord op de vraag of opsporingsdiensten beschikken over IP-adressen die voor pesten en sexting worden gebruikt. De politie doet nog steeds onderzoek naar de zelfmoord van Onur.

Openbare netwerken
Iedere computer, smartphone of tablet die verbinding maakt met internet krijgt een IP-adres, waarmee de gebruiker te herkennen is. De politie kan zo - met hulp van een internetprovider - achterhalen wie bepaalde handelingen op internet heeft verricht.

Maar door de brede beschikbaarheid van openbare wifi-hotspots, openbare netwerken, versleutelde dataverbindingen en de toename van zogenaamde 'mobile pools' is het steeds moeilijker om een IP-adres te herleiden tot een verdachte, schrijft Dekker.

De demissionair staatssecretaris meldt ook dat burgers steeds vaker gebruik maken van effectieve afschermingsmethoden. Ook zijn er de laatste jaren meer mogelijkheden bij gekomen om online te communiceren zonder sporen na te laten.

    Je kunt tegenwoordig niet meer het internet opgaan zonder op een bepaalde manier gevolgd of geregistreerd te worden. Denk bijvoorbeeld aan een foto die je maakt met je mobieltje
    Rejo Zenger, ict- en privacyexpert bij Bits of Freedom

Andere informatie
Volgens Rejo Zenger, ict- en privacyexpert bij Bits of Freedom, is het niet verbazingwekkend dat de politie meer moeite heeft om daders te vinden via een IP-adres. ,,Tegenwoordig gaan steeds meer mensen bij bijvoorbeeld een koffiezaak op het wifi-netwerk. Het IP-adres is dan niet direct te herleiden naar de gebruiker van een telefoon of computer. De politie kan alleen achterhalen in welke koffiezaak de gebruiker zat."

Toch is de politie nu niet kansloos, zegt Zenger. ,,Je kunt tegenwoordig niet meer het internet opgaan zonder op een bepaalde manier gevolgd of geregistreerd te worden. Denk bijvoorbeeld aan een foto die je maakt met je mobieltje. In die foto wordt vaak de locatie vastgelegd. Van dat soort informatie kan de politie gebruik maken."

http://www.ad.nl/nieuws/politie-loopt-in-onderzoek-steeds-vaker-vast-op-ip-adres~a999b391/

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Reply  |  Print  
 
Jump to: