Pages: [1]   Go Down
  Reply  |  Print  
Author Topic: ‘Als je vijf keer wordt verkracht, heb je geen identiteit meer'  (Read 1968 times)
ToriMod
Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 10496« on: 19-04-2017, 13:53:30 - GMT-1 »
Reply with quoteQuotePas als de Zuid-Afrikaanse Lulu King (29) begint te vertellen over haar tweede verkrachting komen de tranen. Haar land kent een onwaarschijnlijk groot verkrachtingsprobleem en Lulu’s ervaringen zijn daarvan een pijnlijk bewijs. “Mijn verdriet over de eerste keer, toen ik vier jaar oud was, heb ik zo lang moeten onderdrukken dat het nooit meer zijn weg naar boven vindt”, legt ze uit. Ze dept met een wit servet haar jukbeenderen.

Lulu groeide op in een voorstad van Durban, in het zuidoosten van Zuid-Afrika. Ze lacht wat zuur. Haar leven kende al niet echt een goede start. Haar moeder raakte zwanger toen ze zestien was, van de wiskundeleraar. Lulu’s opa zette het, toen hij over de zwangerschap hoorde, uit woede op een drinken. Hij stierf die avond aan een alcoholvergiftiging. “Er hing dus nogal wat spanning en verdriet rond mijn geboorte.”

Lulu’s oma vond een nieuwe man. Het gezin trok bij hem in. Het was een welvarende buurt, de buren waren wit. “Mijn oma wilde dat wij er ‘normaal’ zouden zijn”, vertelt ze. “We moesten zo Brits mogelijk overkomen.” Het accent waarmee Lulu praat, dankt zij daaraan. “Mijn oma deed lang alsof ik het jonge zusje van mijn moeder was, om de schande van de tienerzwangerschap te verhullen.”

    De dader was wit, hun gezin zwart - wie zou hen geloven?

De nieuwe man van haar oma had een zwakbegaafde vriend. Die verkrachtte Lulu toen ze een kleuter was. Maar oma besloot: niemand mocht het er over hebben, ze zouden de politie niet inschakelen. Want de dader was wit, hun gezin zwart - wie zou hen geloven? En uiteraard moest de gezinsreputatie worden beschermd.

Elk halfuur doet iemand in Zuid-Afrika aangifte van kinderverkrachting: 16.000 tot 20.000 keer per jaar. Zelfs gecompenseerd voor de grotere bevolking is dat ruim drie keer vaker dan alle aangiften van verkrachting (kinderen én volwassen) in Nederland samen. En het werkelijke aantal ligt nog hoger. De meeste Zuid-Afrikaanse slachtoffertjes doen, net als de kleine Lulu, helemaal nooit hun verhaal op het politiebureau. “Op de middelbare school ontdekte ik dat veel andere meisjes in mijn straat ook waren misbruikt”, zegt ze. “Praktisch elk gezin hield dat geheim.”

Lulu is manager van een backpackershotel in Johannesburg. Ze zit in het bijbehorende restaurantje. Wie haar de boel ziet aansturen, heeft een sterke vrouw op het netvlies. Maar zodra ze over haar tweede verkrachting begint, zakken haar smalle schouders in en oogt ze plots kwetsbaar.

Verder Lezen : https://www.trouw.nl/samenleving/-als-je-vijf-keer-wordt-verkracht-heb-je-geen-identiteit-meer-~a6a1f16e/
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Reply  |  Print  
 
Jump to: