Pages: [1]   Go Down
  Reply  |  Print  
Author Topic: Schotte gebruikt haat tegen Nederland bij verkiezingen  (Read 2911 times)
ToriMod
Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 10511« on: 01-05-2017, 03:54:00 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote Hij is de voormalige wonderboy van de CuraƧaose politiek, maar ook het toonbeeld van corruptie. Nu de eilandbewoners vandaag weer naar de stembus gaan, is de hamvraag: grijpt Gerrit Schotte opnieuw de macht?

Het verschil met zeven jaar geleden, toen Gerrit Schotte op miraculeuze wijze de macht greep op CuraƧao, is groot. Toen prijkte zijn jongensachtige gezicht nog overal op aanplakbiljetten, verschenen prime time op radio en tv spotjes van zijn partij de MFK en kon hij gul strooien met cadeaus.

In de aanloop naar de verkiezingen vandaag beschikte Gerrit Schotte (42) als partijleider van de MFK duidelijk over minder geldschieters. Daarom haalde hij een oud stokpaardje weer van stal: de haat tegen kolonisator Nederland.

Elke verdenking tegen Schotte wimpelt hij af op de makambaā€™s, de Nederlanders. Zelfs een recente inval in zijn huis ziet hij als een kwaadaardige poging hem van de macht te houden. Schotte wordt verdacht van het omkopen van Statenlid YaĆ«l Plet van de concurrerende partij MAN, maar inhoudelijk wil hij niet op die kwestie ingaan. Het Openbaar Ministerie op CuraƧao loopt volgens Schotte ā€˜aan de hand van Nederlandā€™.
Celstraf

Vanuit Nederlandse ogen bekeken is het een wonder dat Schotte Ć¼berhaupt nog kan deelnemen aan de eilandsverkiezingen. Hij werd vorig jaar tot drie jaar celstraf veroordeeld wegens ambtelijke omkoping. In 2010 en 2011 zou hij ruim een miljoen dollar hebben aangenomen van gokbaas Francesco Corallo, die gelinkt wordt aan de Siciliaanse maffia. Zijn hoger beroepszaak tegen die veroordeling start op 19 juni.

De zware corruptieverdenkingen tegen Schotte hebben de eilandbewoners van CuraƧao er de afgelopen jaren niet van weerhouden op de MFK te blijven stemmen. Vorig jaar werd de MFK zelfs opnieuw een machtsfactor. Vanwege opgestapte partijleden verloor de zittende coalitie onder leiding van Hensley Koeiman (MAN) binnen drie maanden haar meerderheid. Schotte formeerde een gelegenheidscoalitie en startte een interimregering.

Het laatste kunstje van Koeiman was nieuwe verkiezingen uitschrijven. Schotte probeerde die nog te blokkeren, maar daar stak Nederland een stokje voor. Via een uitzonderlijke ingreep van minister Ronald Plasterk heeft de gouverneur van CuraƧao nu verregaande bevoegdheden om de verkiezingen door te laten gaan. Politie en waarnemers zien vandaag streng toe op een eerlijke stembusgang.
Cadeaus

In de aanloop naar deze verkiezingen moest Gerrit Schotte slim zijn. Via zijn gelegenheidscoalitie wist hij nog snel wat cadeaus uit te delen aan de bevolking. Arme mensen die vanwege een betalingsachterstand waren afgesloten van het waternet, liet hij weer aansluiten. En de politie beloofde hij nieuwe voertuigen.

Het zijn tactieken die Schotte in 2010 al succes brachten. SP-Kamerlid Ronald van Raak, die de situatie op de voormalige Antillen nauw volgt, zegt: ,,Op CuraƧao bieden kiezers hun stembiljet liever te koop aan.ā€

Schottes partijgenoot Gilmar Pisas maakte het trouwens nog bonter. De voormalig justitieminister poseerde deze week gezellig met gevangenen van de SDKK-gevangenis, bij elkaar opgeteld toch zoā€™n 200 kiesgerechtigden. Pisas beloofde ze een maandelijkse toelage van 750 euro Ć©n satelliet-tv in de bajes.

Naast het uitdelen van cadeautjes op kosten van de overheid heeft Schotte dus nu de kolonisatiekaart getrokken. Volgens hem moet CuraƧao zich volledig afsplitsen van Nederland. Zal dat anti-Nederlandsentiment hem opnieuw aan meerdere zetels helpen, of wint het steeds grotere deel van de bevolking dat snakt naar rust en stabiliteit? Volgens Van Raak staat CuraƧao voor een tweesprong: ,,Vandaag bepalen de kiezers of CuraƧao een democratische rechtstaat blijft of een maffiastaat wordt.ā€

http://www.ad.nl/politiek/schotte-gebruikt-haat-tegen-nederland-bij-verkiezingen~ae1aa3de/
Logged
ToriMod
Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 10511« Reply #1 on: 13-06-2017, 01:20:36 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Oud-premier Schotte in hoger beroep: ik ben onschuldig

'Ik ben onschuldig.' Dat zei oud-minister-president van CuraƧao Gerrit Schotte maandag tijdens de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep in de zaak-Babel.

In die zaak werd Schotte in 2016 veroordeeld tot drie jaar onvoorwaardelijke celstraf en vijf jaar ontzetting uit het passieve kiesrecht voor onder meer ambtelijke corruptie en valsheid in geschrifte. Ook Schottes levenspartner Cicely van der Dijs werd veroordeeld. Ook zij verklaarde maandag onschuldig te zijn.

De rechtbank achtte vorig jaar bewezen dat Schotte geld heeft aangenomen van een Italiaanse zakenman die op Sint Maarten woont, Francesco Corallo. Daarbij zijn valse facturen verstuurd vanuit het bedrijf van Van der Dijs. Volgens Schotte was Corallo vroeger 'een vriend'. Schotte ontkende dat hij iets te maken heeft gehad met de facturen.

De advocaat van het stel, Geert-Jan Knoops, stelde aan het begin van de zaak dat de rechtbank niet ontvankelijk moest worden verklaard. Twee anonieme mails zouden aanleiding hebben gegeven tot het onderzoek in de zaak-Babel. Volgens Knoops is onduidelijk of twee anonieme mails die aanleiding waren voor het onderzoek daadwerkelijk bestaan. Hij wist het Hof niet te overtuigen. Dinsdag gaat de zaak verder.

https://www.trouw.nl/home/oud-premier-schotte-in-hoger-beroep-ik-ben-onschuldig~a8da78df/
Logged
Bruno Wanton
Official Team Loen
MamjoDon
******
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18549

Algemeen Weetoloog


« Reply #2 on: 28-06-2017, 14:57:34 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Het feit dat hij daarvoor speciaal Gert Jan Knoops heeft laten overvliegen zegt toch genoeg?
Also Corallo is toch uitgeleverd aan Italie?

http://www.ad.nl/binnenland/casinobaas-corallo-mag-worden-uitgeleverd~a5ee5268/
Logged

Een lichaam en ziel, net als Batman en zijn batmobiel
Pages: [1]   Go Up
  Reply  |  Print  
 
Jump to: