Pages: [1]   Go Down
  Reply  |  Print  
Author Topic: China legt enorme dna-databanken aan: 'Orwelliaans genetisch systeem'  (Read 2880 times)
ToriMod
Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 10496« on: 17-05-2017, 16:05:44 - GMT-1 »
Reply with quoteQuoteChina zamelt op ongekend grote schaal genetisch materiaal in voor massale dna-databanken. Volgens een rapport van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch maakt vooral de provincie Xinjiang er haast mee. Inwoners die daar een paspoort aanvragen, moeten dna afstaan, vingerafdrukken inleveren en meewerken aan een systeem voor stemherkenning.

De grootschalige monitoring van de bevolking heeft vooral te maken met terrorismebestrijding. In Xinjiang wonen veel islamitische Oeigoeren; in de streek worden regelmatig terroristische bomaanslagen gepleegd. Volgens de Syrische ambassadeur in Peking vechten zeker 5.000 Chinese moslims voor Islamitische Staat en andere extremistische islamitische groeperingen.

De strijd tegen terreur mag wat kosten. De politie zou voor acht miljoen dollar aan dna-analyse-apparatuur hebben ingekocht. Eerder dit jaar werd een systeem ingevoerd waarbij elk voertuig in Xinjiang verplicht een apparaatje krijgt dat via gps de positie van het voertuig in de gaten houdt: zonder zo'n trackingdevice kan een automobilist op geen enkel tankstation terecht. Ook leveranciers van stemanalyse-apparatuur en driedimensionale gezichtsherkenningssystemen zijn gewild bij de politie.  'Nu verheft China zijn Orwelliaanse systeem tot het genetische niveau, aldus Sophie Richardson van Human Rights Watch.

Niet alleen moslims zijn doelwit van de Chinese dna-verzamelwoede: Chinese staatsburgers in allerlei andere provincies wordt ook zonder duidelijke reden om dna gevraagd. Dat gebeurt op scholen, op kantoor en gewoon op straat, blijkt uit foto's van internetgebruikers op onder meer de Chinese website Tieba. Het gaat om mensen die niet verdacht worden van misdaden. Meewerken aan een ondervraging op een politiebureau is in sommige gevallen al een reden voor een vingerprik.
Wettelijke waarborgen

    Sommige politiekorpsen zijn uit op DNA van migrantenwerkers en prostituees. Dat wordt ingezameld onder het motto 'handhaven van sociale stabiliteit'

Sommige politiekorpsen zijn uit op dna van migrantenwerkers en prostituees. Dat wordt ingezameld onder het motto 'handhaven van sociale stabiliteit'. Andere politiebureaus vragen standaard om een bloedmonster als mensen hun identiteitsbewijs komen verlengen. Ook studenten zijn doelwit: in een universiteitsstad in de provincie Shandong werd het dna van een studentenpopulatie van vijfduizend mannen afgenomen om een diefstal op te lossen.

Verder Lezen : http://www.volkskrant.nl/buitenland/china-legt-enorme-dna-databanken-aan-orwelliaans-genetisch-systeem~a4495411/
Logged
helemaal goed
Guest
« Reply #1 on: 17-05-2017, 16:08:57 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Dat is helemaal goed.
Alle chinezen lijken op elkaar.
Logged
ToriMod
Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 10496« Reply #2 on: 17-05-2017, 16:20:13 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Straks is het verplicht bij elke geboorte.
Logged
4ever
MamjoRuler
*****
Offline Offline

Posts: 4136


« Reply #3 on: 17-05-2017, 17:50:56 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Quote
De grootschalige monitoring van de bevolking heeft vooral te maken met terrorismebestrijding. In Xinjiang wonen veel islamitische Oeigoeren; in de streek worden regelmatig terroristische bomaanslagen gepleegd. Volgens de Syrische ambassadeur in Peking vechten zeker 5.000 Chinese moslims voor Islamitische Staat en andere extremistische islamitische groeperingenDan weet je waarom ze het doen,vooral nu met al die aanslagen...En ja ook een pasgeborene "kan" een potentiƫle terrorist worden...
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Reply  |  Print  
 
Jump to: