Pages: [1]   Go Down
  Reply  |  Print  
Author Topic: IJs maakt in razend tempo plaats voor mos in Antarctica  (Read 2051 times)
ToriMod
Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 10496« on: 22-05-2017, 03:51:27 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote


De Zuidpool wordt steeds groener, stelt onderzoeker Mattheuw Amesbury. “Eerder zagen we deze reactie op slechts één locatie in het zuidelijke deel van het Antarctisch Schiereiland, maar nu weten we dat mosbanken op het hele eiland reageren op de recente klimaatverandering."

 Vrijwel nergens is de klimaatverandering z√≥ zichtbaar als op Antarctica. De mossen in dit deel van Antarctica groeien aanmerkelijk sneller omdat het ijs in rap tempo smelt, concluderen onderzoekers van het Britse University of Exeter. Nog niet zo lang geleden werd Oost-Antarctica gezien als een ijskoude massa, waar klimaatverandering nog geen rol speelde. Maar nu zien wetenschappers uit onder meer Nieuw-Zeeland en Groot-Brittanni√ę dat ook dit deel van de Zuidpool plaatsmaakt voor groen.

Opwarming aarde boosdoener

Volgens de Britse University of Exeter vormt de stijgende temperatuur de belangrijkste oorzaak. Het Antarctische Schiereiland is een van de snelst opwarmende plekken op aarde. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw stijgen de temperaturen er ongeveer een halve graad per decennium.


Antarctica is de thuishaven van veel pingu√Įns. ¬© AFP

Biodiversiteit in gevaar

Maar wat is nu het gevaar van een groener Antarctica? Wetenschappers stellen dat de biodiversiteit in gevaar komt. De zuidpool is de thuishaven van veel dieren, zoals zeehonden, pingu√Įns en walvissen. Sommige dieren zullen de vergroening volgens de Nieuw-Zeelandse en Britse onderzoekers niet overleven.

http://www.ad.nl/wetenschap/ijs-maakt-in-razend-tempo-plaats-voor-mos-in-antarctica~a716a285/
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Reply  |  Print  
 
Jump to: