Pages: [1]   Go Down
  Reply  |  Print  
Author Topic: Tolkiens meest dierbare werk ligt eindelijk in de winkel  (Read 6083 times)
ToriMod
PowerMod
MamjoDon
****
Offline Offline

Posts: 10541« on: 02-06-2017, 06:47:32 - GMT-1 »
Reply with quoteQuoteHonderd jaar nadat JRR Tolkien het schreef, ligt het boek ‘Beren en LĂșthien’ vanaf vandaag in de winkel. De auteur, bekend van de 'The Lord of the Rings'-trilogie, schreef het verhaal vlak na de Eerste Wereldoorlog, waarin hij eind 1916 vocht bij de Somme.

Zijn zoon, de inmiddels 92-jarige Christopher Tolkien, heeft het boek geredigeerd. Hiervoor gebruikte hij drie verschillende versies die Tolkien door de jaren heen schreef. Het verhaal speelt zich af vóór Tolkiens succesvolle ‘In de ban van de ring’. Van dat boek, in 1954 verschenen, zijn wereldwijd meer dan 150 miljoen exemplaren verkocht.

'Beren en LĂșthien' gaat over de onmogelijke liefde tussen de beide titelfiguren. Beren is een sterfelijke man, terwijl LĂșthien een onsterfelijke elf is. De vader van LĂșthien verzet zich fel tegen hun huwelijk.

Het is niet voor het eerste dat er postuum verhalen van de in 1973 overleden Tolkien wordt uitgebracht. Eerder redigeerde Christopher bijvoorbeeld al 'De Silmarillion' in 1977 en 'De Kinderen van Hurin' in 2007.
Oorlogsverwerking

Tolkien schreef het boek vlak na de Eerste Wereldoorlog. Het boek zou voor hem een manier zijn geweest om de gruwelijkheden uit de oorlog te verwerken. Tijdens de slag bij de Somme verloor Tolkien twee goede vrienden. Hij wist de slag te overleven doordat hij koorts kreeg en  terug werd gestuurd naar Groot-BrittanniĂ«.

Hoewel Tolkien over veel personages heeft geschreven, zijn Beren en LĂșthien hem extra dierbaar. Er wordt weleens gesuggereerd dat hun verhaal deels autobiografisch is. Als 16-jarige kreeg Tolkien namelijk zelf ook te maken met een onmogelijke liefde. Hij werd verliefd op de 19-jarige Edith en wilde met haar trouwen, maar zijn voogd stond dat vanwege het leeftijdsverschil niet toe.
Onmogelijke liefde

Uiteindelijk trouwden de twee toen Tolkien 24 was, een paar maanden voordat hij naar de Somme zou worden uitgezonden. Na hun dood werden Tolkien en zijn vrouw samen begraven op het Wolvercote cemetery in Oxford. Op hun graf staan de namen van Beren en LĂșthien gegraveerd.

Tolkiens zoon Christopher bracht meerdere boeken uit na de dood van zijn vader, maar gaf aan dat dit verhaal ook hem erg dierbaar is. "Dit verhaal heb ik gekozen als een in memoriam omdat het altijd sterk aanwezig is geweest in mijn leven”, schrijft hij in de inleiding. Dit boek is gezien zijn leeftijd waarschijnlijk ook meteen het laatste boek dat hij uit zal brengen, schrijft hij.

Verder Lezen : https://www.trouw.nl/cultuur/tolkiens-meest-dierbare-werk-ligt-eindelijk-in-de-winkel~aab17c8e/
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Reply  |  Print  
 
Jump to: