Pages: [1]   Go Down
  Reply  |  Print  
Author Topic: Baby's die gevoerd zijn met een lepel worden dikker - klopt dit wel?  (Read 28685 times)
ToriMod
Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 10496« on: 13-06-2017, 01:34:02 - GMT-1 »
Reply with quoteQuoteBaby's fatsoenlijk leren eten is nét wat ingewikkelder geworden. Gebruik geen lepel om het kind te voeren, maar laat ze gewoon met de handjes knoeien. Dat zou helpen tegen ongezond eetgedrag en overgewicht, meldden RTL Nieuws, Ouders van Nu en veel Engelstalige media afgelopen week. Is de baby-lepel echt een zo groot gezondheidsrisico dat er reden bestaat om dit houvast voor een ordelijke eettafel los te laten?

De basis voor die bewering is een boek van de Britse onderzoeker Amy Brown van de Swansea University. Daarin bundelt ze wetenschappelijke studies die volgens haar voldoende bewijs leveren om van de dwingende eetlepel af te stappen en de baby's zelf met hun handen laten eten, een trend die ook wel bekendstaat als 'baby-led-weaning: de baby is leidend bij de introductie van vast voedsel.
Klopt het?

    Het onderzoek blijkt allesbehalve waterdicht

De belangrijkste studie waarop Brown zich baseert, komt van haarzelf en stamt uit eind 2013 - toen het ook al nieuws was. Maar het onderzoek blijkt allesbehalve waterdicht. Zo heeft Brown voor deze studie niet één baby gezien, maar liet ze honderden moeders tweemaal een vragenlijst invullen over hoe ze hun baby's leerden eten.

Dat uit de vragenlijsten bleek dat liefst 20 procent van lepelbaby's overgewicht had tegenover slechts 8 procent van de baby's die met hun handjes mochten eten, zegt eigenlijk niet zoveel. Ten tijde van de studie was baby-led-weaning al een hype, dus het zou goed kunnen dat slankere baby's opgroeien bij moeders die aan voedingstrends meedoen en daarom sowieso meer hun best doen voor een gezond eetpatroon.

    Doorgaans eten de baby's evenveel, lepel of niet

Alleen een experiment waarin niet de moeder, maar het toeval bepaalt welke baby's met of zonder lepel eten, kan een verlossend antwoord geven. Momenteel is slechts één zo'n studie uitgevoerd, de zogeheten Nieuw-Zeelandse BLISS-studie. Daaruit blijkt tot dusver niet veel bijzonders. Doorgaans eten de baby's evenveel, lepel of niet.

'Je moet er niet te veel van verwachten', zegt hoogleraar eet-gedrag Kees de Graaf van de Wageningen Universiteit dan ook. Hij ziet wel iets in de ongedwongen sfeer aan tafel, die de baby-led-weaningtheorie óók verkondigt, omdat dat baby's kan motiveren groente naar eigen smaak te proberen, iets waarnaar hij zelf ook onderzoek verricht. Maar een lepel - of het gebrek daaraan - lijkt hem niet doorslaggevend.
Eindoordeel

Het doet er waarschijnlijk niet zoveel toe of baby's met een lepel worden gevoerd of zelf met hun handen eten.

http://www.volkskrant.nl/wetenschap/baby-s-die-gevoerd-zijn-met-een-lepel-worden-dikker-klopt-dit-wel~a4500476/
Logged
dat is onzin
Guest
« Reply #1 on: 13-06-2017, 17:07:53 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Dat is onzin.
Het hangt van wat voor voeding je je kind geeft en hoeveel.
Ik heb mijn kinderen altijd met een lepel gevoerd en netjes aan tafel, maar ze zijn niet dik en nu volwassen.
Maar ze hebben altijd aan sport gedaan, en buiten gespeelt en gefietst.
Zaten niet de hele dag binnen achter de laptop of tv en ook nog chips eten en patat en frisdrank drinken.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Reply  |  Print  
 
Jump to: