+  Mamjo Forum
|-+  Nieuwtjes» Nieuws» 'moneytransfers Te Duur'
Username:
Password:
Advanced Search
Pages: [1]   Go Down
  Reply  |  Print  
Author Topic: 'moneytransfers Te Duur'  (Read 5236 times)
mamjo
Global Moderator
MamjoDon
*****
Offline Offline

Posts: 50206« on: 13-06-2006, 12:08:28 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Minister Gerrit Zalm (Financiƫn) wil dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat kijken naar de markt van aanbieders van overboekingen naar het buitenland.

Onder meer via zogenoemde moneytransfers maken migranten in Nederland geld over naar familie of vrienden in het land van herkomst. Internationaal overboeken naar landen buiten de Europese Unie is echter nog steeds duur, constateert Zalm maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Hoewel de prijzen de laatste tijd lijken te dalen, wil de minister maatregelen nemen om een verdere verlaging te stimuleren. Grotere concurrentie kan volgens hem. Ook wil hij met onder meer migrantenorganisaties overleggen over hun wensen.

De Tweede Kamer uitte vorig jaar haar zorg over de hoge kosten voor migranten als ze geld willen overboeken. Volgens initiatiefnemers CDA en SP blijft bij iedere overboeking ā€˛10 tot 15 procent aan de strijkstok hangen vanwege te weinig concurrentie in de dichtgetimmerde markt voor geldovermakingenā€¯.

Migranten in Nederland maken jaarlijks naar schatting 670 miljoen euro over naar het buitenland. De kosten zijn in Nederland hoog in vergelijking met andere landen. Bij een moneytransfer, contant gestort en in het buitenland contant opgehaald, nemen de percentages die in rekening worden gebracht af naarmate het over te maken bedrag hoger is. Het overboeken van 250 euro kost ongeveer 20 euro. Een girale overboeking van 250 euro via de bank kost tussen de 5 en 28 euro.

Zalm richt zich op het goedkoper maken van de overboekingen om te voorkomen dat migranten steeds hun heil zoeken bij 'ondergrondse banken'. ā€˛Naarmate deze geldstromen omvangrijker zijn, wordt het makkelijker om criminele of terroristische geldstromen hierop te laten meeliftenā€¯, aldus Zalm.

Het streven naar goedkopere officiƫle overboekingen heeft ook een economisch doel. Het aantal geregistreerde overboekingen door migranten ligt momenteel wereldwijd twee keer zo hoog als het bedrag aan officiƫle ontwikkelingshulp. De stroom overboekingen wordt dan ook gezien als een belangrijke pijler onder de armoedebestrijding in de wereld.

Zalm kondigde maandag ook aan de wetgeving zo aan te passen dat het voor aanbieders makkelijker wordt moneytransfers aan te bieden. De administratieve en organisatorische eisen worden verlicht en de eis om een bankgarantie zal worden afgeschaft. Wel zal worden bekeken of de strafmaat bij overtredingen hoger kan.
 
Logged
Luilekker II
Guest
« Reply #1 on: 24-06-2006, 01:18:39 - GMT-1 »
Reply with quoteQuote

Quote
Volgens initiatiefnemers CDA en SP blijft bij iedere overboeking ā€˛10 tot 15 procent aan de strijkstok hangen vanwege te weinig concurrentie in de dichtgetimmerde markt voor geldovermakingenā€¯.
En what about die schurken van Western Union, om van Suriname naar Mexico over te maken betaal je 30%.  angry  
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Reply  |  Print  
 
Jump to: