Rijkste Land Van Europa

(1/1)

Guest:
Ierland: in een eeuw van armste naar rijkste land

AMSTERDAM - Niet de Duitsers, de Engelsen of de Fransen, maar de Ieren zijn de rijkste inwoners van Europa. Uit een onderzoek door de Bank of Ireland blijkt dat de gemiddelde Ier aan het einde van 2005 een totaal vermogen van ruim 148 duizend euro had.

Deze bevindingen zijn opmerkelijk, omdat Ierland lange tijd een van de armste landen van Europa was. Volgens de Bank of Ireland, de centrale bank van Ierland, is het vermogen (geld, onroerend goed, aandelen) van de Ieren het afgelopen decennium drie keer zo hoog geworden.

Belangrijkste oorzaak van de groei van de Ierse welvaart is volgens het onderzoek het lidmaatschap van de Europese Unie.

Ierland ontvangt nog steeds veel meer aan subsidie van de EU (2,2 miljard euro), dan het aan de EU afdraagt (0,4 miljard euro). In 1973 trad Ierland samen met Engeland en Denemarken toe.

Dankzij de EU-subsidies, waarmee de Ieren hun infrastructuur sterk verbeterden, en dankzij een aantal financiƫle hervormingen, zoals het verlagen van de vennootschapsbelasting, kwamen er de afgelopen tien jaar steeds meer internationale investeerders naar het eiland.

Op vier miljoen inwoners telt Ierland op dit moment 30 duizend miljonairs. Ter vergelijking, Nederland heeft 108 duizend rijkaards, maar ook vier keer zo veel inwoners.

Op wereldniveau moeten de Ieren alleen Japan (de gemiddelde Japanner heeft een vermogen van ruim 205 duizend euro) voor zich dulden, maar laten ze Engeland (137 duizend), de VS (128 duizend) en Italiƫ (125 duizend) achter zich. Nederland komt in de top acht niet voor.
 

Navigation

[0] Message Index

Reply